Navijači Hull Cityja ne žele novo ime kluba

Strani kapital koji stiže u englesku Premier ligu u nogometu, osim finansijske moći i stabilnosti, donosi sa sobom i novitete na koje Englezi, skloni tradiciji, ne gledaju blagonaklono.

Navijači Hull Cityja otvoreno su pokazali svoje nezadovoljstvo sa namjerom novog vlasnika kluba Egipćanina Allema Assama, koji nakon 100 godina ime kluba Hull City želi promjeni u Hull Tigers, javlja novinar Al Jazeere Lee Wellings koji je posjetio ovaj engleski tim.

Hull, grad na sjeveroistoku Engleske, historijski važan i sa dugom tradicijom, godinama je gradio imidž. Proglašen je gradom kulture za 2017. godinu u Velikoj Britaniji.

No, navijači istoimenog kluba koji igra u Premier ligi su uznemireni jer, poslije više od jednog stoljeća postojanja kluba, vlasnik Allam Assam ga želi preimenovati u Hull Tigers (Tigrovi) i istrajan je u svojoj namjeri.

„Kraće ima jači značaj na tržištu. Twitter, Google, Apple, imena su od jedne riječi. Kada sam kupio klub nije bilo razloga da mijenjamo ime. Međutim, prelaskom u Premier ligu to je postalo neophodno kako bi bili prepoznatljivi u svijetu i tako ostvarivali veću zaradu“, smatra Assam.

Historijsko naslijeđe

Navijači Cardiffa bili su nezadovoljni kada je njihov vlasnik, Malezijac Vincent Tan, promijenio boju kluba. Plavu je zamijenio crvenom, da bi bio atraktivniji na azijskom tržištu.

Ipak, za navijače Hulla, uprkos tome što je njihov nadimak Tigrovi, takvo imenovanje kluba nije prihvatljivo.

„Mislim da nogomet u Engleskoj, ali i u ostatku Evrope, sa sobom nosi mnogo historijskog naslijeđa i predstavlja nas. Niko nije davao imena životinja, u Engleskoj, ali ni u Italiji, Španiji ili bilo gdje“, smatra „Tigar“ Andy Dalton.

Predstavnik grada Hulla Andrew Pearson kaže kako će „dugu tradiciju ovog grada braniti mnogi ljudi svim silama, jer je cijeli ambijent napravljen u duhu te historije i tradicije“.

Kultura engleskog nogometa

Kada je morao napustiti Egipat 1968. godine, Allam je preselio u Hull i za 40 godina postao najveći proizvođač motora u Velikoj Britaniji. Kaže da su milioni koje je uložio u nogometni klub dio njegove zahvalnosti ovoj zajednici, ali da bi zajednica trebala razumjeti da on klub vodi kao preduzeće.

„Vlasnik kluba je onaj koji donosi novac za neometan rad, bez novca nema ni nogometnog kluba niti imena“, kaže.

Sve što trener Steve Bruce i njegovi igrači žele je da klub nosi prefiks „premijerligaški“. Održavanje tog statusa je njihov posao, promijenio klub ime ili ne.

„Kako će se nogometni klub zvati 2017. kada Hull bude grad kulture u Britaniji, nije jasno. Iz Engleske nogometne asocijacije su rekli da još nisu dobili zvanični zahtjev za promjenu naziva kluba u Hull Tigers, ali i ne nema garancije da će odobriti takav postupak, jer bi to moglo uticati na kulturu engleskog nogometa“, javlja Al Jazeerin novinar Wellings.

Izvor: Al Jazeera