Postupak protiv Hajduka zbog ‘Ajmo ustaše’

Disciplinski sudac Prve Hrvatske nogometne lige (HNL) Krešimir Vlajčević pokrenuo je postupak protiv Hajduka zbog neprimjerenog skandiranja “Za dom spremni” i “Ajmo ustaše” na utakmici 17. prvenstvenog kola Hajduk – Osijek, odigranoj u nedjelju na Poljudu, javlja Hina. 

Navijačka skupina Torcide inicirala je skandiranje i napravila bakljadu u 60. minuti utakmice, navodi se u srijedu na internetskom portalu Udruge klubova HNL-a.

Klubu je ostavljen rok od tri dana za očitovanjem po navedenim događajima.

Suspenzija službenika u BiH

Glasnogovornik Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru, Dalibor Ravić suspendiran je s toga mjesta nakon što je putem društvene mreže ponovio iste riječi, te podržao glasnogovornicu Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, Miju Martinu Barbarić u iznošenju ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Direktor zavoda, Rade Bošnjak, donio je odluku da se do daljnjeg Ravić udalji s mjesta voditelja ureda za informiranje i odnosa s javnošću.
Imenovana je i Komisija za utvrđivanje činjenica vezano uz Ravićeve istupe i njegove odgovornosti.

Iz ZZO HNK-a su, također, naveli da istup glasnogovornika Dalibora Ravića ne odražava stav te institucije, te su se ogradili od njegovog istupa.

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić nedavno je podnijela disciplinsku prijavu protiv glasnogovornice tog ministarstva, Mije Martine Barbarić ,zbog statusa na Facebooku, u kome je napisala: „Za dom spremni”.
 

Također, disciplinski sudac donio je odluku o kažnjavanju Hajduka novčanom kaznom u iznosu od 15.000 kuna (oko 1.950 eura) zbog upotrebe pirotehnike od strane navijačke skupine Torcida u više navrata na utakmici 16. kola Hajduk – Istra 1961.

U Saboru osuda Šimunićevog istupa 

Hrvatski Sabor na Odboru za nacionalne manjine raspravljao je o slučaju Josipa Šimunića, koji je nakon pobjede Hrvatske nad Islandom poveo skandiranje pozdrava koji su koristile ustaše, ali i o uzvikivanju i pjevanju ustaške pjesme na nedeljnoj utakmici Hajduk – Osijek.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora oštro je osudio svako iskazivanje netolerancije i ksenofobije na sportskim natjecanjima, a posebno pozivanje na veličanje totalitarnih režima. 

Hrvatski nogometni savez (HNS) Odbor je pozvao da preuzme odgovornost za propuste na utakmici nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda prije tjedan dana, te da poduzme sve kako bi ustvrdio odgovornost sportaša i sportskih djelatnika.

Traže i da HNS, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, zaštiti ugled Hrvatske na gostovanjima hrvatske reprezentacije u inozemstvu, kako od neprihvatljivih skandiranja, tako i od izvrgavanja ruglu državnih simbola Republike Hrvatske.

Isprika slušateljima radija

Hrvatsku radioteleviziju (HRT) su upozorili kako je dužan uspostaviti najviše standarde medijskog djelovanja, pridonositi razvoju demokratskih vrijednosti te pravodobno i energično osuditi svako iskazivanje nesnošljivosti na stadionima.

Generalni direktor HRT-a ispričao se slušateljima radija zbog propusta komentatora, koji na Šimunićevo skandiranje nije reagirao u izravnom prijenosu.

Postavljeno je i pitanje je li se dogodio i organizacijski  propust kada je Šimuniću dan mikrofon nakon utakmice.

Iako je zaključak donesen jednoglasno, rasprava o reakciji HNS-a i HRT-a na događaje na utakmici Island-Hrvatska, kada je nogometni reprezentativac Josip Šimunić poveo skandiranje “Za dom”, na što je dio navijača odgovarao “spremni”, dio članova Odbora prigovorio je predsjedniku Furiu Radinu da sjednice ne saziva kad se na stadionima vrijeđa hrvatski narod, prenosi Hina.

Sastanku nisu prisustvovali predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza.

‘Ovo društvo treba terapiju’

Pojedini zastupnici osudili su nekorektno navijanje kao nedopustivo, rekavši da hrvatsko društvo treba korjenitu promjenu.

“Mi smatramo da su u sportu i nogometu nužne korjenite reforme, da se stječe jasan dojam da, barem u nekim sportovima i barem u nekim bitnim trenucima, osobni interesi često suvereno vladaju”, rekao je Furio Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. 

“Ovo društvo je, ja ću to i ovdje reći, po mome dubokom uvjerenju, bolesno poprilično, od opake bolesti. Ja ću to ponoviti, mada se mnogi moji kolege ne slažu. Ovo društvo treba terapiju, ona će vjerojatno trajati dugi niz godina, a jedna od terapija ili netko tko tu terapiju treba kroz vrijeme dozirati, je i Hrvatska radiotelevizija i ostali mediji u ovoj zemlji”, izjavio je Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke manjine.

Izvor: Al Jazeera i agencije