Nadalu finale China Opena i vrh ATP liste

Španski teniser će igrati 13. finale ove sezone (AP)

Španac Rafael Nadal postao je prvi finalista teniskog turnira China Open, a plasman u završni meč turnira donio mu je i prvo mjesto na rang listi najboljih igrača svijeta, na kojem se od 4. jula 2011. godine nalazi Novak Ðoković.

Polufinalni meč Nadala protiv Čeha Tomasa Berdycha trajao je samo šest gemova. Berdych je bio primoran predati meč zbog povrede pri vodstvu Nadala 4:2.

Španski teniser će u nedjelju igrati 13. finale ove sezone. Od prethodnih 12, izgubio je samo dva. Među deset trofeja koje je osvojio su dvije Grand Slam (Roland Garros i US Open) i pet titula iz Masters serije.

Protivnik Nadalu u finalu bit će Ðoković, koji je u drugom polufinalu pobijedio Francuza Richarda Gasqueta sa 6:4, 6:2.

Ðoković je odao je priznanje svom protivniku u nedjeljnom finalu Pekinga na sjajnoj igri u 2013. godini, ali je dodao da sezona još nije gotova.

Poraz Dodiga

“Nadal je definitivno ove godine igrao najbolji tenis, ali sezona još nije gotova”, rekao je Ðoković, koji će braniti titulu u glavnom kineskom gradu.

On je dodao da će u finalu pokušati odigrati najbolje što može.

Hrvatski tenisač Ivan Dodig nije se uspio plasirati u finale ATP teniskog turnira u Tokiju, nakon što je u polufinalu izgubio od trećeg nositelja, Kanađanina Miloša Raonića, 6:7 (4), 1:6.

Bio je to njihov treći međusobni susret i prvi poraz hrvatskog tenisera. U prethodna dva dvoboja Dodig je slavio u Barceloni 2011. i u Eastbourneu ove godine.

Za Dodiga je to bilo treće polufinale ove godine i treći poraz. U Munchenu ga je zaustavio Nijemac Tommy Haas, a u Eastbourneu Španac Feliciano Lopez.

U finalu Tokija Raonić će igrati s prvim nosiocem, Argentincem Juanom Martinom Del Potrom, koji je u drugom polufinalu pobijedio Španca Nicolasa Almagr sa 7:6, 7:6.

Izvor: Agencije