Milan protiv Barcelone, deja vu Lige prvaka

Milan je jedini put slavio u prvom susretu osmine finala prošle sezone, ali su Katalonci u revanšu slavili sa uvjerljivih 4:0 (EPA)

Priča italijanskog nogometnog kluba Milan u protekle dvije godine govori o nestabilnoj formi, stalnoj krizi sa povredama i porazima od španskih rivala – Barcelone.

I ove sezone je slična slika, barem što se tiče forme i povreda. Do sada je Milan u Serie A zabilježio samo tri pobjede od osam duela, a ljekari i fizioterapeuti imaju pune ruke posla. U utorak će pokušati promijeniti onaj dio koji se odnosi na Katalonce, sa kojima dijele megdan Lige evropskih prvaka.

Ova dva tima su odigrala šest duela u prošle dvije sezone, a Barca je bila dominatna. Eliminirala je sedmostrukog osvajača elitnog kontinentalnog takmičenja dvaput zaredom, prije dvije sezone u četvrtfinalu, a prošle u osmini finala, dok je u sezoni 2011/2012 zabilježila pobjedu i remi u grupnoj fazi.

Milan je jedini put slavio u prvom susretu osmine finala prošle sezone, ali su Katalonci u revanšu slavili sa uvjerljivih 4:0.

Barca još nije izgubila bod, niti primila gol u grupi H, što pokazuje kako je veoma težak zadatak pred „Rossonerima“.

Spor početak

Drugu sezonu zaredom Milan, koji je izgleda zapeo u fazi prijelaza generacija, ima spor početak. Ukupno je osvojio 11 bodova u osam mečeva Serie A i već zaostaju 13 bodova za vodećom Romom, što bi mogao biti signal da će se ponovo fokusirati na osvajanje mjesta koje vodi u Ligu prvaka, a ne u pohod na titulu.

Većina bodova je došla više odlučnošću i borbenošću, nego kroz kvalitetne nastupe i uigrane akcije.

Zanimljivo je da je devet od 13 posljednjih golova Milana postignuto u posljednjih 10 minuta, uključujući sva tri u Ligi prvaka. Oba gola protiv Celtica italijanski tim je postigao pred sam kraj duela, a do remija protiv Ajaxa došao je iz penala u sudijskoj nadoknadi.

U domaćem prvenstvu u posljednjih pet minuta nogometaši Milana postigli su dva gola protiv Torina (2:2), a protiv Bologne su to ponovili kada su do 89. gubili 1:3 (3:3).

Problemi s povredama

Ono što najviše frustrira je stalna kriza sa povredama, a van stroja su golman Christian Abbiati, odbrambeni igrači Daniele Bonera i Mattia De Sciglio, te napadači Stephan El Shaarawy, Mario Balotelli i Giampaolo Pazzini.

El Shaarawy nije nastupio od 1. septembra. Prvo je povrijedio bedro, a zatim dobio mikrofrakturu stopala. Pazzini pauzira od maja zbog povrede koljena, a Bonera od jula.

Italijanski reprezentativac Balotelli je propustio subotnji duel i pobjedu nad Udineseom od 1:0, zbog povrede butnog mišića koju je zadobio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Armenije i njegov nastup protiv Barce je upitan.

S druge strane, Barcelona je u subotu ispustila bodove prvi put ove sezone, remiziravši protiv Osasune, a u drugom poluvremenu u igru je ušao Lionel Messi, što mu je prvi nastup od povrede butnog mišića krajem prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije