Formula 1: Indija očekuje Vettelov rekord

U toku su posljednje pripreme za utrku Formule 1 za Veliku nagradu Indije. Organizatori se nadaju da će upravo na njihovoj stazi Sebastian Vettel osigurati četvrtu uzastopnu titulu prvaka svijeta.

Iako nakon toga do završetka sezone ostaju još tri utrke, Vettel je u poziciji da i petim mjestom odbrani titulu šampiona svijeta. Svjesni te mogućnosti, Indijci se pripremaju za Vettelovo slavlje i vjeruju da pripreme ne rade uzalud.

“Sebastian Vettel će vjerovatno proslaviti titulu prvaka svijeta u Indiji. Zbog toga pozivam sve ljubitelje Fromule 1 da dođu ovdje. Osim što će gledati fantastičnu i brzu utrku, zabavit će se sjajno, jer mi činimo sve da upotpunimo ovaj ambijent”, kazao je glasnogovornik utrke u Indiji Sameer Gaur.

Vettel ove godine obara rekorde. Oborio je Schumaherov iz 2004. godine od pet uzastopnih pobjeda, a još ima priliku da sruši rekord Italijana Alberta Ascarija iz 1953. godine, koji je tada slavio u devet utrka zaredom.

Pauza iduće godine

Indijski vozač Naraijn Karthikeyan vjeruje da Vettel u Red Bullovom bolidu ima odlične šanse za veliki uspjeh.

“Sudeći po Red Bullovoj formi ove sezone, veoma su jaki. Imaju izuzetnu aerodinamičnost bolida. Zato vjerujem da će i ovdje proći dobro. Bilo bi lijepo kada bi titulu prvaka svijeta Vettel proslavio u Indiji”, rekao je on.

Utrka za VN Indije naredne godine napravit će pauzu i neće se naći na kalendaru Formule 1.

Šest dana prije početka skoro 20.000 ljubitelja najbržeg cirkusa na svijetu rezerviralo je svoje mesto, a organizatori se nadaju da će zbog Vettela ostvariti rekordnu posjećenost. Nijemac je već pokazao da mu staza u Indiji u potpunosti odgovara, jer je na njoj pobjeđivao protekle dvije godine.

Izvor: Al Jazeera