Španski stadioni sve prazniji zbog krize

Dok nogometaši iz španske Primera lige osvajaju sve moguće nagrade, finansijska kriza u toj državi sve jače se odražava i na ovaj sport. Navijači i klubovi podjednako pate: navijači, jer sve teže mogu izdvojiti novac za ulaznice, a klubovi jer su tribine stadiona sve praznije.

Strah od gubitka posla, strah da ostanu bez krova na glavom ili, još gore, da ne mogu prehraniti porodicu. Mnogi Španci su prisiljeni reducirati svoju potrošnju. Poslovanje klubova je otežano, osjeća se kriza, pa navijači sve češće okreću leđa svojim klubovima.

„Ove sezone je prodaja godišnjih ulaznica pala za 15 posto, a kada govorimo o pojedinačnim ulaznicama, one se prodaju bukvalno utakmicu za utakmicu“, kazao je predsjednik španskog prvoligaša Seville Jose Maria del Nido.

„Prodaja je pala za 50 posto, čak i kada su cijene karata vrlo popularne.“

Novinar Al Jazeere Matt Rumsey, koji se javio iz Granade, kaže kako „nikome nije teško u ovakvoj finansijskoj klimi kao malim klubovima poput Granade“.

„Stadion kapaciteta 26.000 mjesta nije bio ispunjen svaki put. Ovdje se ne prodaju dresovi velikih zvijezda koji mogu napuniti klupsku kasu. Porazi se moraju platiti, a ekipa se mora takmičiti ako želi opstanak u Primeri“, dodaje Rumsey.

Rezanje troškova

Anketirani stanovnici Španije kažu kako „nema novca i puno ljudi ne gleda nogomet“, te kako više vole „hranu i druge stvari“.

Uprkos slaboj prodaji, cijene ulaznica još su među najskupljim u Evropi. Ako neko želi vidjeti novog igrača Seville, Miroslava Stevanovića iz Bosne i Hercegovine, najjeftinija ulaznica će ga koštati 30 eura.

Ljutnja prethodno usmjerena na banke i Vladu sada se usmjerava na klubove i nogometaše. Čak su i Real i Barcelona prisiljeni rezati troškove.

Špansko nogometno tržište pada, no ostaje pitanje da li će istim putem krenuti i plate igrača.

Izvor: Al Jazeera