Van Persie i zvanično u Manchester Unitedu

Ferguson i Van Persie: Holanđanin potpisuje četverogodišnji ugovor (ManUTD FB)

Engleski premierligaš Manchester United kompletirao je transfer napadača Arsenala Robina van Persieja u petak nakon što je holandski nogometaš uspješno završio ljekarske preglede i dogovorio detalje četverogodišnjeg ugovora.

Prelazak napadača, za koji se vjeruje da je koštao „Crvene đavole“ blizu 24 miliona britanskih funti, finaliziran je na vrijeme kako bi holandska zvijezda mogla debitovati za novi klub u prvoj utakmici Uniteda nove sezone Premier lige protiv Evertona u ponedjeljak.

Dolazak 29-godišnjaka je značajan potez menadžera Uniteda Alexa Fergusona, jer je uspio nagovoriti Van Persieja da odbije ponudu prvaka Engleske Manchester Cityja i da dođe na Old Trafford.

„Robin je napadač svjetske klase koji se dokazao u Engleskoj i na evropskoj sceni. Njegovi talenti ne trebaju biti predstavljani našim navijačima, jer je postigao brojne golove protiv nas u nekim utakmicama za bivši klub. Njegovo kretanje, postizanje golova su nevjerovatni“, kazao je škotski stručnjak za zvaničnu internetsku stranicu kluba.

“Stopama velikih napadača”

Holanđanin je rekao kako mu je velika čast što je postao dio Manchester Uniteda.

„Radujem se što ću krenuti stopama brojnih velikih napadača, a svojim iskustvom i igrama doprinijet ću osvajanju brojih trofeja. Jedva čekam da počnemo“, istakao je Van Persie.

Holanđanin, koji je za „Topnike“ postigao 37 golova u svim prošlosezonskim takmičenjima, bio je ugovorom vezan još godinu dana za Arsenal u koji je došao 2004. godine.

Prošlog mjeseca je izjavio kako ne namjerava ostati u timu iz Londona, jer je nezadovoljan njegovim ciljevima. Arsenal, koji je prošlu sezonu Premier lige okončao na trećem mjestu, nije osvojio veći trofej od osvajanja FA kupa 2005. godine.

Jedini izbor

U petak je menadžer Arsenala Arsene Wenger objavio kako je na mjesto kapitena, upražnjeno odlaskom Van Persieja, postavio odbrambenog igrača Thomasa Vermaelena, a ovom prilikom je komentirao je i odlazak Holanđanina.

„Žao nam je što smo izgubili odličnog igrača zbog jednostavnog razloga, a to je što mu je ostala samo još jedna godina ugovora. Želio je ići“, kazao je Wenger.

„Očekivali smo da će se nešto ovako desiti, pa smo doveli Lukasa Podolskog i Oliviera Girouda. Bili smo spremni za obje situacije – i da ostane i da ga prodamo. Nismo željeli da ode velikom protivniku, ali nismo imali izbora. Samo jedan klub je bio zaista zainteresiran na nivou naše potražnje, a to je United.“

„Kad se sve sabere, to je bila jedina odluka koju smo mogli donijeti“, dodao je francuski stručnjak.

Izvor: Agencije