MOK oduzeo zlato Tyleru Hamiltonu

Osvajaču zlata iz Atine oduzeta medalja nakon osam godina (Reuters)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je zlatnu medalju američkom biciklisti Tyleru Hamiltonu, koju je osvojio na Olimpijskim igrama u Atini.

Postojala je opasnost da Hamiltonov slučaj zastari, jer je MOK čekao podatke Američke antidoping agencije (USADA), koja je u istragu uvukla druge bicikliste i njihove trenere.

“Zvali smo Hamiltona i saopćili mu da je diskvalificiran i da će medalje biti dodijeljene drugim biciklistima”, rekao je portparol MOK-a Mark Adams. 

Zlatna medalja biće dodijeljena umirovljenom ruskom biciklisti Vjačeslavu Ekimovu, Amerikancu Bobbyu Julichu srebro, dok će sa četvrtog mjesta do bronze napredovati Michael Rogers iz Australije.

B uzorak uništen

Hamilton je 2004. bio pozitivan na doping testu, ali mu je bilo dozvoljeno da zadrži medalju, jer je B uzorak bio uništen u laboratoriji.

Godinu kasnije Hamilton je suspendiran na dvije godine zbog upotrebe krvnog dopinga, a bio je umiješan u aferu pod nazivom “operacija Puerto”, kada je španska policija dan uoči početka Tour de Francea zaplijenila dokumentaciju ljekara Eufemianoa Fuentesa.

Doktor Fuentes je optužen da je doping sredstvima snabdijevao više od 200 sportista, među kojima i Nijemca Jana Ulricha i Italijana Ivana Bassa.

Hamilton je nakon toga dobio osmogodišnju zabranu takmičenja, a u prošlogodišnjem intervjuu američki biciklista je negirao da je koristio nedozvoljena sredstva.

Izvor: Agencije