Vilanova i zvanično trener Barcelone

Vilanova: Da je Pep potpisao za neki drugi klub ovog ljeta, ja vjerovatno ne bih bio ovdje (Reuters)

Trener španskog prvoligaša Barcelone Tito Vilanova u petak je potpisao dvogodišnji ugovor sa katalonskim divovima i zvanično preuzeo kormilo tima od Pepa Guardiole.

Nakon što je Guardiola, koji je sa Barcom osvojio 14 trofeja, odlučio odstupiti sa mjesta šefa struke, u aprilu je objavljeno da će ga naslijediti Vilanova.

Novi trener Barcelone je na novinskog konferenciji zahvalio svome prethodniku, koji mu je i rekao da je jedan od kandidata da ga naslijedi nakon poraza u Ligi evropskih prvaka.

„Hvala Guardioli, mojem prijatelju koji mi je bio kao brat. Bila mi je čast biti u njegovom timu pet godina. Nakon utakmice sa Chelseajem, rekao mi je kako želi napraviti pauzu i da će mi klub ponuditi posao“, kazao je Vilanova.

„U početku sam bio iznenađen jer o tome ništa ranije nisam čuo. Uprava je potvrdila ponudu o kojoj sam razmišljao nekoliko dana.“

Alves ostaje

Pošto nikad ranije nije vodio neki tim, Vilanova je nagovijestio da bi ostao u Guardiolinom timu da bivši igrač sredine terena nije odlučio jednu godinu pauzirati od svijeta nogometa.

„Da je Pep potpisao za neki drugi klub ovog ljeta, ja vjerovatno ne bih bio ovdje“, rekao je novi trener Katalonaca.

Vilanova je kazao kako nema potrebe porediti ga s Guardiolom, ali i da će napraviti veoma malo promjena u sastavu i stilu igre Barcelone, jer su oni i prethodni trener „imali skoro uvijek isto mišljenje“.

„Dani Alves ostaje, to je očito i ne razumijem glasine o njegovom odlasku, jer je jedno od najboljih pojačanja u proteklim godinama. Trebat će nam stoper i lijevi bek, napadač nam ne treba, samo se nadam da će biti manje povreda“, dodao je novi strateg giganta sa Camp Noua.

Izvor: Agencije