UEFA prijeti kaznama Rusiji i Bendtneru

Bendtner prekršio sponzorske ugovore koje ima danski savez, kao i zabranu reklamiranja kockarnica i kladionica koju je izrekla UEFA (Reuters)

Rusija će se žaliti na odluku Evropske nogometne asocijacije UEFA da joj oduzme šest bodova u kvalifikacijama za slijedeće evropsko prvenstvo ako njeni navijači opet budu izazivali nerede, objavio je ruski Nogometni savez u četvrtak.

„Nogometni savez Rusije je ovlašten i spreman podnijeti pismenu žalbu na odluku UEFA-e i to će biti učinjeno u vremenu koje je potrebno za tu proceduru“, kaže se u saopćenju krovne nogometne kuće najveće države na svijetu.

Evropska nogometna asocijacija je oštro upozorila Ruse zbog incidenata na prvoj utakmici grupe A EURA protiv Češke (4:1) u Vroclavu, a Nogometni savez Rusije kažnjen je i novčano s 120.000 eura.

Ruski navijači su se tukli s redarima, bacali petarde i baklje, te na tribinama izvjesili nedopuštene parole na toj utakmici.

Sretne bokserice

Evropska fudbalska unija zaprijetila je kaznom i reprezentativcu Danske Nicklasu Bendtneru, kao i danski Nogometni savez, jer je tokom proslave gola protiv Portugala pokazao „bokserice“ sa reklamom za jednu kladionicu.

Na taj način nogometaš je prekršio sponzorske ugovore koje ima danski savez, kao i zabranu reklamiranja kockarnica i kladionica koju je izrekla UEFA.

Bendtner je na utakmici sa Portugalom postigao dva gola, ali je Portugal pobijedio sa 3:2.

„U tom trenutku sam bio sretan zbog izjednačujućeg gola, pa sam proslavio na uobičajen način. Radi se o mojim sretnim boksericama. Nosio sam ih i na utakmici prvog kola“, rekao je napadač Danske i engleskog premierligaša Arsenala.

„Naravno da shvatam da je sve ispalo malo čudno i nesretno, ali to sam uradio samo zbog sebe.“

Izvor: Agencije