Italija: Novi skandal oko namještanja mečeva

Sartor (lijevo): Bivši igrač Rome se nalazi među 61 osobom koja se navodi u istrazi (EPA)

Italijanski nogometni prvoligaši (Serie A) Atalanta, Novara i Siena nalaze se među 22 kluba iz ove evropske države kojima je u srijedu javljeno kako se nalaze pod istragom sportskih vlasti u sklopu ogromnog skandala oko namještanja utakmica.

Ostali klubovi koje istražuje Nogometni savez Italije (FIGC) su: Albinoleffe, Ancona, Ascoli, Avesa, Cremonese, Empoli, Frosinone, Grosseto, Livorno, Modena, Monza, Padova, Pescara, Piacenza, Ravenna, Reggina, Rimini, Sampdoria i Spezia.

Iz FIGC-a su naveli kako su, također, pod istragom 61 osoba i 33 utakmice, od kojih 29 u Serie B (Druga liga), a nijedna u Serie A. Kada je riječ o Atalanti, Novari i Sieni, optužbe se odnose na prošle sezone kada su ovi klubovi bili drugoligaši.

Bivši kapiten Atalante Cristiano Doni i bivši kapiten Lazija Giuseppe Signori su među više od 30 osoba koje su prošle godine uhapšene u Italiji tokom istrage koju su pokrenule sudske vlasti u Cremoni.

Doni je naveden i u srijedu, dok Signori ovaj put nije na listi.

Istraga u Bariju

Također, imenovani su bivši igrač Carlo Gervasoni i nekadašnji igrač Cisco Rome Alessandro Zamperini, koji su navodno u središtu lanca namještanja utakmica, kao i Luigi Sartor koji je svojevremeno igrao za Inter, Parmu, Romu i Ternanu.

Prošlog ljeta, FIGC je suspendovao Donija na 3,5 godina, dok je Atalanta, koja je tada dobila status prvoligaša, u novu sezonu krenula sa šest bodova zaostatka.

Nova istraga FIGC-a će vjerovatno voditi do velikog sportskog suđenja ovog ljeta, vjerovatno poput onog iz 2006. godine kada je Juventus iz Serie A prebačen u Seriju B, dok su drugi veliki klubovi kažnjeni oduzimanjem bodova. Timu iz Torina su tada oduzete i titule prvaka Italije iz 2005. i 2006. godine.

Tokom protekle godine, tužiteljstvo u Cremoni je detaljno istraživalo lanac namještanja utakmica koji je dosezao čak do Singapura i Južne Amerike, a navodno je trajao više od 10 godina.

Još osoba i klubova bi se moglo naći pod istragom dok istražitelj FIGC-a Stefano Palazzi završi sa izučavanjem dokumenata koji se odnose na drugi dio istrage, čiji je centar u Bariju.

Nakon ove sezone, Novara će izgubili status prvoligaša.

Izvor: Agencije