Hapšenja zbog lažiranja utakmica u Italiji

Devetnaest osoba, među kojima je i kapiten Lazija Stefano Mauri, uhapšeno je u ponedjeljak u operaciji “Calcioscommesse” italijanske policije, koja istražuje skandal s namještanjem utakmica, a reprezentativac Domenico Criscito ispitan je u bazi za pripreme italijanske reprezentacije, objavila je Ansa.

Policija je dodala da je u sklopu operacije pretraženo 30 kuća, te da je uhapšen i bivši veznjak Genoe Omar Milanetto, a navodno je pretražena i kuća trenera Juventusa Antonija Contea, koji je istražiteljima zanimljiv iz razdoblja kada je trenirao Sienu u Seriji B.

Criscito, branič Zenita iz Sankt Peterburga, koji se priprema s reprezentacijom za EURO u Ukrajini i Poljskoj (od 8. juna do 1. jula) ispitan je u centru za pripreme Coverciano kod Firence.

Ovaj potez policije dogodio se na dan kada italijanski selektor Cesare Prandelli trebao u podne objaviti konačnu listu od 23 igrača za EURO.

Zbog “etičkog koda” italijanske reprezentacije, Criscito, koji je prvi izbor za zadnjeg lijevog, mogao bi biti ispušten sa te liste.

Pretražene kuće

Policija je objavila da je uhapšeno i pet osoba u Mađarskoj, pod sumnjom da su dio međunarodnog ilegalnog kladioničarskog prstena koji vodi Singapurac Tan Seet Eng, uhapšen u decembru.

Prema policijskim izvorima, pretražene su kuće igrača, trenera i administratora klubova Serie A, Serie B i nižih liga zbog sumnje da su umiješani u u namještanje utakmica za međunarodnu kriminalnu organizaciju.

U augustu prošle godine, zbog uloge u “Calcioscommesseu”, bivši kapetan Atalante i veznjak italijanske reprezentacije Cristiano Doni dobio je zabranu igranja nogometa od tri godine.

Atalanti, koja je došla iz Serie B, oduzeto je šest bodova zbog skandala.

Također, bivši napadač Lazija i italijanske reprezentacije Giuseppe Signori dobio je zabranu igranja od pet godina, a 15 drugih igrača dobili su zabrane između godinu i pet godina zbog uloge u skandalu.

Izvor: Agencije