Liga prvaka: Barcelona i Bayern u polufinalu

Olić oba gola postigao u prvom poluvremenu (EPA)

Nogometaši Barcelone i Bayerna u utorak navečer su izborili plasman u polufinale Lige evropskih prvaka. Španski prvaci su u dvije utakmice eliminirali italijanski Milan ukupnim rezultatom 3:1, dok su Bavarci prošli dalje sa 4:0 u dvomeču sa francuskim Marseilleom.

Barca i Milan su prošle sedmice u Italiji odigrali 0:0, a na Nou Campu domaćin je poveo u 11. minuti. Argentinski reprezentativac Lionel Messi oduzeo je loptu Philippeu Mexesu i ušao u šesnaesterac gostiju, gdje ga je prekršajem zaustavio Luca Antonini.

Trenutno najbolji nogometaš svijeta, Messi je bio siguran realizator najstrožije kazne i postao najmlađi igrač u historiji Lige prvaka koji je postigao 50 golova, a 13. u ovoj sezoni. Milanov golman Christian Abbiati je prozreo u koju će stranu Argentinac šutirati, ali je lopta prošla tik pored stative.

Italijanski tim je poravnao nakon 21. minute. Robinho je dobro prošao po lijevoj strani, dodao do Zlatana Ibrahimovića, koji ju je potom proslijedio Antoniju Nocerinu. Ovaj se oslobodio čuvara i poslao loptu u donji lijevi ugao gola Victora Valdeza.

Četiri minute prije kraja, Barceloni je dosuđen još jedan penal. Katalonci su izvodili korner, Alessandro Nesta je za dres povlačio igrača Barce, a holandski sudija Bjoern Kuipers je pokazao na bijelu tačku. Ponovo je Messi izvodio jedanaesterac, Abbiati je otišao u jednu, a lopta u drugu stranu gola.

Konačnih 3:1 postavljeno je u 53. minuti. Messi je šutirao, lopta se odbila do Andresa Inieste koji ju je odlično iskontrolirao i savladao Abbiatija.

Preostali mečevi

U drugom meču, Bayern je savladao francuski Marseille sa 2:0 u Minhenu, identičnim rezultatom od prije sedam dana.

Oba gola postigao je hrvatski reprezentativac Ivica Olić, a prvi je upisao u 13. minuti. Francuz Franck Ribery prošao je po desnoj strani, nisko asistirao Hrvatu koji je uklizao i poslao loptu u mrežu gostiju.

Nakon 26 minuta već je 2:0. Poslije nešto duže akcije, David Alaba je centrirao, a Olić bio najbolje pozicioniran i drugi put savladao golmana Marseillea, Stevea Mandandu.

Preostala dva polufinalista bit će poznata u srijedu navečer, kada će engleski Chelsea na svom terenu braniti rezultat od 1:0 protiv portugalske Benfice, a španski Real Madrid ugostiti najugodnije iznenađenje ove sezone Lige prvaka – kiparski APOEL. U prvom susretu u Nikoziji, „Kraljevi“ su slavili sa 3:0.

Izvor: Al Jazeera i agencije