FIFPro: Lige Srbije i Hrvatske su namještene

Van Seggelen: Ovo će biti veliki slučaj u narednim mjesecima, bit će mnogo uhapšenih ljudi (EPA)

Nogometni klubovi u istočnoj Evropi namještaju utakmice domaćih prvenstava kako bi „kupili“ mjesto na kojem će završiti sezonu, kazao je prvi čovjek Svjetskog nogometnog sindikata FIFPro.

Generalni sekretar sindikata Theo Van Seggelen rekao je kako je ova praksa veoma raširena i predstavlja jednu od najvećih prijetnji stabilnosti igre.

„U određenim državama istočne Evrope, klubovi kupuju svoje pozicije u prvenstvu. Znaju unaprijed ko će biti na prvom, drugom, trećem mjestu i tako dalje. Oni se između sebe dogovaraju“, kazao je Van Seggelen za portal insideworldfootball.

Upitan kako zna za ovakve slučajeve, u koje je uključeno i ilegalno klađenje na konačni plasman kluba u prvenstvu, kazao je kako je „čuo od igrača“.

„Dešava se u Srbiji, dešava se u Hrvatskoj, pa i drugim državama i to traje već neko vrijeme. Ovo će biti veliki slučaj u narednim mjesecima, mnogo će biti uhapšenih ljudi, ali ne mogu reći više“, kaže Van Seggelen.

UEFA-in sistem

Ova situacija, smatra generalni sekretar FIFPro-a, objašnjava zašto mnogi igrači, nakon transfera u klubove u zapadnoj Evropi ne uspijevaju opravdati očekivanja.

„Često sam se pitao zašto mladi igrači koji iz određenih istočnoevropskih država odlaze na Zapad za mnogo novca, nisu onoliko dobri koliko su svi mislili da jesu. Možda je odgovor da organiziraju u svojoj ligi da po sezoni postignu 25 golova“, smatra Van Seggelen.

Iz Evropske nogometne asocijacije (UEFA) kažu kako nisu upoznati sa tvrdnjama Van Seggelena, no da čine sve kako bi se izborili sa namještanjem utakmica.

„Kroz naš sistem otkrivanja prevara u klađenju, UEFA prati više od 29.000 domaćin i 1.800 UEFA-inih mečeva cijele sezone, širom Evrope“, riječi su glasnogovornika Roba Faulknera.

„Bilo koje neregularnosti ili sumnjivi mečevi na koje nam se skrene pažnja bit će detaljno istraženi kroz našu mrežu uposlenika i dobijanjem svih informacija od relevantnih državnih zvaničnika.“

Izvor: Agencije