Novi problemi za Glasgow Rangerse

Tim iz Glasgowa je proglasio bankrot u februaru, nakon što se ustanovilo da duguje devet miliona funti na ime neplaćenog poreza (EPA)

Škotski premijerligaš Glasgow Rangers kažnjen je zabranom od 12 mjeseci na dovođenje novih nogometaša, dok je vlasnik Craig Whyte doživotno suspendovan iz škotskog nogometa, objavio je Nogometni savez Škotske.

Rangersi, koji su pod stečajem i koji traže kupca, sankcionirani su zbog dovođenja igre na loš glas, a također trebaju platiti i 160.000 britanskih funti globe zbog tri dalja kršenja pravila, svih povezanih sa finansijskim problemima u kojima se nalaze.

Tim iz Glasgowa je proglasio bankrot u februaru nakon što se ustanovilo da duguje devet miliona funti na ime neplaćenog poreza, otkako je škotski biznismen Whyte otkupio 85 posto dionica kluba prošlog maja.

Upravitelji Duff i Phelps, koji su u ponedjeljak objavili kako još nisu dobili pravu ponudu za klub kako bi mogli imenovati najboljeg ponuđača, kazali su kako kazne mogu utjecati na proces prodaje.

Drakonske kazne

„Svi mi koji radimo u ime kluba smo veoma šokirani drakonskim kaznama koje su nametnute klubu“, kazao je jedan od upravitelja Paul Clark.

„Ne znamo kako će oni koji žele poslati ponude reagirati na ovakve kazne i koje će posljedice one donijeti.“

„Klub je tražio potpuno objašnjene razloge u pismenoj formi za ovakve odluke i namjerava uložiti žalbu“, dodao je.

Nogometni savez Škotske (SFA) će „uskoro“ objaviti razloge nakon čega će Rangers imati tri dana da uloži žalbu.

Fondacija pristalica Rangersu je, također, nazvala kaznu „drakonskom“ i navela kako razmatra bojkot sponzora SFA-a u znakom protesta.

„Ovo je sramotna odluka koja je napravljena samo da bi se oslabio Nogometni klub Rangers. Sve opcije su na stolu i nijedan igrač niti navijač Rangersa ne može igrati ili navijati za državnu reprezentaciju dok se ne promjeni ova nerazumna odluka“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije