Primera: Sudar koji bi mogao odrediti prvaka

Oči svijeta će i ovog puta biti upućene u dva najbolja nogometaša današnjice (Getty Images)

Nakon pomalo neočekivanih poraza u prvim susretima polufinala nogometne Lige prvaka za Barcelonu i Real Madrid slijedi trenutak istine u španskom prvenstvu – međusobni susret na Camp Nou u subotu.

Barcelona bi pobjedom stigla na samo bod zaostatka i četiri kola prije kraja učinila završnicu prvenstva dramatičnom, dok bi Real pobjedom pobjegao na sedam bodova prednosti i već mogao slaviti naslov. “Kraljevskom klubu” odgovara i remi, nakon kojeg bi razlika ostala na četiri boda.

Uoči utakmice strateg ‘Kraljevskog kluba’ Jose Mourinho je dodatno naelektrizirao atmosferu, poručivši kako Barceloni pomažu suci.

‘Utakmica odluke’

“Guardiola je inteligentan i zna kako je došao do toliko pobjeda u raznim natjecanjima. On tačno zna što treba činiti,” poručio je u svom stilu Mourinho. Guardiola se nije želio ‘upecati’ u medijsko prepucavanje, već je poručio kako je ovo utakmice odluke.

“Zna se što se od nas očekuje kada igramo na Camp Nou. Neće biti lako, no vjerujem kako možemo do pobjede,” kazao je Guardiola, dok je sportski direktor katalonskog velikana Txiki Begiristain otkrio jednu zanimljivost.

Duel dva stručnjaka

Otkako je portugalski stručnjak Jose Mourinho u svibnju 2010. godine preuzeo Real Madrid odigrano je deset ‘El clasica’, a ‘Kraljevski klub’ je slavio samo jednom i to u Kupu Kralja.

Barcelona je pod vodstvom Pepa Guardiole upisala pet pobjeda, četiri remija i jedan poraz. Guardiola je u tom periodu osvojio Ligu prvaka, špansko prvenstvo i domaći superkup, dok je Mourinho trijumfirao u Kupu kralja.

“Mourinho je bio kandidat za klupu Barcelone kada je 2008. otišao Frank Rijkaard. No, izabrali smo Guardiolu i nismo pogriješili. Pep je vrhunski stručnjak s kojim smo osvojili 13 trofeja.”

Statistika na strani Barcelone

Na Camp Nou smatraju kako su u velikoj psihološkoj prednosti pred sutrašnju utakmicu, jer su već gotovo odlučenom prvenstvu vratili neizvjesnost.

“Real je imao deset bodova prednosti, a ukoliko pobijedimo, imat će samo jedan bod viška. To ih sasvim sigurno čini nervoznim,” smatra Xavi, koji je najavio ‘opći napad’. “Napadat ćemo više nego ikada. Mi ne možemo mijenjati svoju igru,” dodao je veznjak katalonskog sastava.

Katalonci su u zadnjih sedam ligaških susreta protiv Reala ostvarili šest pobjeda i remi, a otkako je Jose Mourinho u maju 2010. godine preuzeo Real Madrid u 10  ‘El Clasica’, slavio je samo jednom i to u finalu Kupa Kralja.

Leo Messi i društvo dočekuju Real s nizom od 11 uzastopnih pobjeda, te nizom od 54 utakmice bez poraza na svom stadionu. To je drugi najduži niz u historiji kluba. Rekord je 73 domaće utakmice bez poraza zabilježen od 1973. do 1976.

Međutim, i Real je u pozitivnoj seriji. Spojio je 18 ligaških susreta bez poraza.

Real je na gostovanjima ove sezone postigao 54 gola, što ga čini najefikasnijom gostujućom ekipom u ligama ‘petice’.
“Imam osjećaj kako je došao trenutak da Real na Camp Nou odigra sjajnu utakmicu. Siguran sam kako neće izgubiti, a možda dohvati i sva tri boda,” smatra legendarni napadač Reala, Meksikanac Hugo Sanchez.

Barca će biti oslabljena neigranjem napadača Davida Ville, koji je već duže vrijeme izvan stroja zbog loma noge, a upitan je i Alexis Sanchez koji se ozlijedio u susretu Lige prvaka protiv Chelseaja.

No, u ekipu se vraća Gerard Pique. Kod Reala neće biti ozlijeđenih Ricarda Carvalha i Lassana Diarre.

Barcelona i Real Madrid su kroz historiju odigrali 217 međusobnih službenih utakmica, Real je upisao 86 pobjeda, Barcelona jednu manje, dok je 46 utakmica završilo bez pobjednika.

U prvenstvu su odigrali 163 utakmice. Real ima 68 pobjeda, Barcelona 64, a 31 je završila neodlučeno. Real je zabio 264, a Barcelona 255 golova.

VJEROVATNI SASTAVI: BARCELONA: Valdes – Alves, Pique, Mascherano, Puyol – Xavi, Busquets, Iniesta – Fabregas, Messi, Pedro

REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo – Khedira, Alonso – Ozil, Kaka, Ronaldo – Benzema

Izvor: Agencije