Liga prvaka: Chelsea savladao Barcelonu

Reprezentativac Obale Slonovače Drogba postiže jedini gol na utakmici za trijumf Chelseaja (EPA)

Pogodak reprezentativca Obale Slonovače Didiera Drogbe u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena donio je pobjedu engleskom Chelseaju nad španskom Barcelonom u prvom okršaju ova dva tima u polufinalu Lige evropskih prvaka.

U prvom poluvremenu Barca je imala brojne prilike, a dvije su bile najizglednije da gosti iz Španije u srijedu navečer povedu na Stamford Bridgeu.

Anders Iniesta je odlično proigrao Alexisa Sancheza, koji je loptu primio na prsa, a potom lobovao češkog golmana domaćih Petra Čecha, no Čileanac je pogodio samo prečku.

Dvije minute prije kraja poluvremena, Lionel Messi je poveo napad od polovine terena, dodao do Cesca Fabregasa koji je loptu poslao preko Čecha, ali ju je izbio bivši Fabregasov suigrač iz Arsenala, sada odbrambeni igrač Chelseaja Ashley Cole.

Ipak, Englezi su poveli sa 1:0 u drugoj minuti sudijske nadoknade. Frank Lampard je ukrao loptu od Messija na polovini terena i dugim pasom uposlio Ramiresa na lijevoj strani. Brazilac je u kaznenom prostoru gostiju pronašao Drogbu, koji je lijevom nogom matirao golmana Barce Victora Valdesa.

Šanse Di Mattea

Barcelona je dominirala prvim poluvremenom, sa posjedom lopte od 68 posto i sa odnosom 10:3 u šansama, odnosno 4:1 u  udarcima u okvir gola, ali su ipak domaćini taj jedan šut realizirali u vodstvo.

U nastavku je bila slična situacija na terenu, gosti iz Španije su dominirali igrom, no rezultat se nije mijenjao.

„Mislim da smo dosta naučili u proteklim godinama, zadovoljni smo postignutim, no sada moramo na gostovanju ovjeriti plasman u finale“, izjavio je Drogba nakon utakmice.

Na izabranicima Pepa Guardiole, braniteljima naslova pobjednika Lige prvaka, je da pokušaju anulirati prednost engleskog tima na Camp Nou krajem maja, dok će ova pobjeda zasigurno povećati šanse da vlasnik Chelseaja Roman Abramovič ponudi stalni angažman privremenom menadžeru njegovog tima Robertu Di Matteu.

Dan ranije, minhenski Bayern je na svom terenu savladao španski Real Madrid sa 2:1.

Revanš susreti u Španiji na programu su 24. i 25. maja.

Izvor: Al Jazeera