Serie A: Devet golova, četiri penala

Na utakmici Intera i Genoe postignuto je devet golova, dosuđeno četiri penala i dva crvena kartona (Getty Images)

U nedjelju su odigrane utakmice tridesetog kola talijanske Serie A, a pobjede su, između ostalih, ostvarile ekipe Rome i Intera.

Inter Milan je na svom terenu ugostio Genou u veoma uzbudljivom meču u kojem je prvi pogodak postignut već u 13. minuti.

Nakon centaršuta Diega Forlana sa lijeve strane, Diego Milito glavom gađa u tlo, vara golmana Sebastiena Freya i postiže prvi pogodak za Inter.

Drugi gol postigao je isti igrač u 27. minuti kada iskorištava nepažnju odbrane Genoe i istrčava sam pred golmana, te rutinski posprema loptu u mrežu.

Činilo se da je pobjednik utakmice već u 38. minuti bio poznat, kada Walter Samuel postiže treći pogodak za Inter. Lucio je sa desne strane, uz out liniju poslao brzu prizemnu loptu, a Samuel je bio najspretniji u petercu i povisio prednost svoje ekipe na 3:0.

Ali Genoa je odlučila da se ne predaje tako lako. U drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, nakon izvedenog kornera sa desne strane, Giuseppe Sculli se odlično snalazi i glavom šalje loptu prema golu Intera, no Esteban Cambiasso sa same gol linije uspjeva izbiti loptu.

Militov trijumf

Lopta se zatim vraća Sculliju, koji atraktivno škaricama ponovo šuta prema golu. Lopta se odbija od Emilijana Morettija, vara Julia Cesara i trese mrežu za 3:1.

U 57. minuti kapiten Intera, Javier Zanetti, igra rukom u vlastitom kaznenom prostoru, a sudija pokazuje na bijelu tačku. Siguran realizator najstrože kazne bio je Rodrigo Palacio.

Kada se mislilo da će Genoa ipak imati snage za poravnanje rezultata, Mauro Zarate u 74. minuti postiže sjajan pogodak preciznim šutem za 4:2.

No, Genoa se nastavila boriti, te se deset minuta prije kraja utakmice uspjela izboriti za jedanaesterac, nakon što golman Cesar pravi prekršaj u šesnaestercu i dobiva crveni karton.

U igru je ušao golman Luca Castellazzi, no nije uspio odbraniti šut Alberta Gilardina. Rezultat je 10 minuta prije kraja glasio 4:3.

Slična situacija na suprotnoj strani dešava se tri minute kasnije, kada je dosuđen jedanaesterac za Inter, a Milito pogodio za svoj hat-trick.

Konačnih 5:4 postavio je Gilardino u posljednjoj minuti regularnog toka utakmice, svoj drugi na utakmici i drugi sa bijele tačke.

Svi rezultati:

Roma – Novara 5:2, Bologna – Palermo 1:3, Cagliari – Atalanta 2:0, Fiorentina – Chievo 1:2, Inter – Genoa 5:4, Lecce – Cesena 0:0, Siena – Udinese 1:0.

Tabela:

1. Milan 64, 2. Juventus 59 (-1), 3. Lazio 51, 4. Napoli 48 (-1), 5. Udinese 48, 6. Roma 47, 7. Inter 44.

Izvor: Al Jazeera i agencije