Liga Evrope: Oba Manchestera ispala

Athletic Bilbao je u dva susreta bio bolji od engleskog prvaka (Getty Images)

U uzvratnim utakmicama Lige Evrope Manchester United je izgubilo na gostovanju kod Athletic Bilbaoa rezultatom 1:2 i time završio ovogodišnju evropsku kampanju.

Fernando Llorente je doveo Bilbao u vodstvo u 23. minuti, što je i rezultat s kojim se otišlo na odmor.

U drugom poluvremenu je Manchester pokušao doći do poravnanja, što su domaći iskoristili i u 65. minuti postigli drugi pogodak.

Strijelac je bio Oscar De Marcos.

Napadač Uniteda i engleske reprezentacije Wayne Rooney ublažio je poraz svoje ekipe pogotkom u 80. minuti, što je ujedno bio i posljednji pogodak na utakmici, koja je završila 2:1.

Sveukupni rezultat nakon dvije odigrane utakmice je Manchester United – Athletic Bilbao 5:3.

Drama na Etihadu

“Plava” strana Manchestera dočekala je na Etihadu Sporting Lisabon, gdje su pokušali stići zaostatak od jednog pogotka iz prve utakmice.

No, i uzvratna utakmica nije dobro počela za Engleze.

Sporting je u prvom poluvremenu djelovao mnogo opasnije, a Matias Fernandez u 33. minuti pogotkom kruniše dobru igru svoje ekipe.

Sedam minuta kasnije Sporting podiže prednost na 2:0 golom Rickyja van Wolfswinkela.

U drugom poluvremenu Manchester City je krenuo mnogo ofanzivnije ka golu protivnika, a nekadašnji igrač Atletico Madrida Sergio Aguero u 60. minuti smanjuje prednost na 2:1.

Aguero se pokazao kao najbolji pojedinac Cityja, kada je u 73. minuti iznudio jedanaesterac, koji Mario Balotelli uspješno realizira i izjednačuje rezultat na 2:2.

Devet minuta prije kraja regularnog toka, nakon kornera za Manchester City, bh. reprezentativac Edin Džeko asistira Agueru, koji postiže svoj drugi pogodak i donosi prednost svojoj ekipi.

Ukupan rezultat iz dvije utakmice je iznosio 3:3, a Sporting je prošao dalje zbog golova postignutim u gostima.

U četvrtfine su se plasirali: Athletic Bilbao, Sporting Lisabon, Hannover, Valencia, AZ Alkmaar, Metalist Harkov, Schalke 04, Atletico Madrid.

Rezultati: Athletic Bilbao – Manchester United 2:2, Manchester City – Sporting Lisabon 3:2, Hannover – Standard 4:0, PSV – Valencia 1:1, Udinese – AZ 2:1, Olympiacos – Metalist 1:2, Schalke – Twente 4:1, Besiktas – Atletico Madrid 0:3.

U četvrtfine su se plasirali: Athletic Bilbao, Sporting Lisabon, Hannover, Valencia, AZ Alkmaar, Metalist Harkov, Schalke 04, Atletico Madrid.

Žrijeb za četvrtfinale će biti obavljen u petak.

Izvor: Al Jazeera