Novi bolidi Red Bulla, Lotusa i Saubera

Raikkonen isprobao novi Lotusov bolid na stazi Jerez na jugu Španije (Getty Images)

Svjetski prvak u Formuli 1, ekipa Red Bulla, predstavila je u ponedjeljak, u svojoj bazi u engleskom Milton Keynesu novi bolid za predstojeću sezonu, u kojoj će za ovu ekipu voziti Nijemac Sebastian Vettel i Australac Mark Webber.

Njemački vozač je prošle sezone osvojio šampionsku titulu sa 122 boda više od drugoplasiranog Jensona Buttona iz McLaren-Mercedesa.

„Gledajući nove bolide, znam da mehaničari nisu imali mnogo prostora da se ‘igraju’. Prethodne dvije godine bilo je dosta promjena na bolidima, pa ćemo vidjeti kako će ove sezone sve funkcionirati“, kazao je Vettel novinarima na predstavljanju novog bolida.

Red Bull će pokušati nadmašiti rezultat iz 2011., u kojoj su vozači ovog tima odnijeli 12 pobjeda na 19 utrka. Novi bolid prvi će testirati Webber u petak na stazi u španskom Jerezu.

Na ovoj stazi u ponedjeljak su bile još dvije promocije, a nove bolide predstavili su timovi Lotus i Sauber.

Za volanom Lotusa, koga će u predstojećoj sezoni pokretati Renaultovi motori, naći će se povratnik u „najbrži cirkus na svijetu“, nekadašnji prvak svijeta Kimi Raikkonen iz Finske, te Francuz Romain Grosjean, koji se nadaju dobrim rezultatima.

“Najbolji sport”

„Prošla sezona nam je bila teška jer smo izgubili najboljeg vozača“, kazao je šef tima Eric Boullier, govoreći o Poljaku Robertu Kubici koji je bio teško povrijeđen na reli utrci u Italiji.

„U ovoj godini želimo nastaviti napredak ka vrhu“, dodao je.

Raikkonen, prvak Svjetskog prvenstva Formule 1 iz 2007. godine, vratio se nakon dvije godine odsustva i nada se kako će se uspjeti vratiti u onu fomu koja mu je donijela 18 pobjeda prije nego je prešao 2009. godine u Svjetsko prvenstvo u reliju.

„Formula 1 je najbolji sport u svijetu automobilizma“, rekao je Finac, koji je do titule prvaka došao vozeći za Ferrari, te dodao kako osjeća da tim „ima sve alatke“ da postane kandidat za titulu.

Novi bolid Saubera na stazi Jerez na jugu Španije otkrili su vozači ovog tima, Meksikanac Esteban Gutierrez i Japanac Kamui Kobayashi.

Nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 počet će 18. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u Melbourneu.

Izvor: Agencije