Katar u Teheranu izborio zadnji krug

Katar osigurao prolaz pogotkom u 88. minuti za remi protiv Irana u Teheranu (Getty Images)

Reprezentacije Iraka, Jordana, Južne Koreje, Libanona, Uzbekistana, Japana, Australije, Omana, Irana i Katara plasirale su se u zadnji krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP) 2014. godine, koje će biti održano u Brazilu.

Najviše uzbuđenja posljednjeg kola druge faze bilo je u skupini E, gdje je Katar osigurao prolaz pogotkom u 88. minuti za remi protiv Irana u Teheranu, pa je Bahreinu uzalud bila rekordna pobjeda od 10:0 protiv Indonezije.

Iranci su dva puta vodilim, golovima bivšeg član njemačke U-21 vrste Aškara Dejagaha, u svojoj prvoj utakmici za Iran, da bi dvije minute prije kraja Kasola donio prolaz Katranima, domaćinu SP-a 2022. godine.

Bahreinu je uzalud bila rekordna pobjeda od 10:0 protiv Indonezije.

Južna Koreja je tek u zadnjem kolu osigurala zadnju fazu, svladavši kod kuće Kuvajt sa 2:0, a dalje su iz te skupine prošli Libanonci, unatoč porazu kod Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) – 2:4.

Iznenađenje je i ispadanje Saudijske Arabije, koja je za prolaz morala pobijediti u Australiji, a nakon prvog poluvremena su čak vodili s 2:1.

Trećeplasirani u baražu

Australci su u nastavku postigli tri zgoditka te tako pomogli Omanu, koji je svoj dio posla oobavio domaćim trijumfom nad Tajlandom (2:0).


I Južna Koreja je osigurala prolaz [Getty]

Japan je već ranije osigurao prolazak, ali su u zadnjem kolu neugodno iznenadili domaćim porazom od Uzbekistana, reprezentacijom koja je skupila najviše bodova od svih pet skupina.

U zadnjoj fazi deset selekcija je podijeljeno u dvije skupine po pet, prve dvije selekcije iz svake grupe direktno idu na SP, a trećeplasirani međusobno razigravaju za dodatnu šansu u baražu s petim iz južnoameričkih kvalifikacija.

GRUPA A: Irak – Singapur 7:1, Kina – Jordan 3:1. Tabela: Irak 15, Jordan 12, Kina 9, Singapur 0.

GRUPA B: Južna Koreja – Kuvajt 2:0, UAE – Libanon 4:2. Tabela: Južna Koreja 13, Libanon 10, Kuvajt, 8, UAE 3.

GRUPA C: Japan – Uzbekistan 0:1, Tadžikistan – Sjeverna Koreja 1:1. Tabela: Uzbekistan 16, Japan 10, Sjeverna Koreja 7, Tadžikistan 1.

GRUPA D: Australija – Saudijska Arabija 4:2, Oman – Tajland 2:0. Tabela: Australija 15, Oman 8, Saudijska Arabija 6, Tajland 4.

GRUPA E: Iran – Katar 2:2, Bahrein – Indonezija 10:0. Tabela: Iran 12, Katar 10, Bahrein 9, Indonezija 0.

Izvor: Agencije