Liga prvaka: Pobjede Basela i Marseillea

Baselov Stocker slavi postizanje gola protiv Bayerna (EPA)

Nogometaši švicarskog Basela napravili su u srijedu navečer veliko iznenađenje u prvoj utakmici osmine finala Lige evropskih prvaka jer su na svom stadionu savladali višestrukog prvaka Njemačke, minhenski Bayern sa 1:0, a istim rezultatom je franucski Marseille na svom terenu nadigrao italijanski Inter.

Strijelac jedinog gola na utakmici u Švicarskoj bio je Valentin Stocker u 86. minutu, poslije asistencije Jacquesa Zoue. Interesantno je da su oba igrača ušla u igru sa klupe u drugom poluvremenu.

Basel je na svom St Jakob-Parku u prvom poluvremenu odigrao veoma hrabro i u tom periodu bio je opasniji po gol renomiranih Bavaraca.

Kapiten Marco Streller je u dva navrata bio u prilici da zatrese mrežu Markusa Neuera, ali mu to nije pošlo za rukom, a šansu je propustio i Xherdan Shaqiri koji će od ljeta igrati upravo za Bayern.

U nastavku utakmice ekipa iz Minhena je bila nešto bolja, ali je evidentno da najtrofejniji njemački klub sada nije u formi.

Jalova inicijativa

Najbolje prilike za Bayern u drugom poluvremenu propustili su Phillip Lahm i Mario Gomez, a golman Basela Yann Sommer fantastično je intervenisao.

Ono što može dati nadu navijačima njemačkoga tima je činjenica da je aktuelni trener Jupp Heynckes vodio tim i u drugom kolu sezone Kupa evropskih šampiona 1987/88 kada je Bayern od švicarskog Neuchatel Xamaxa izgubio 1:2, ali je u Minhenu slavio sa 2:0.

U drugom meču u srijedu navečer, Inter je u duelu sa Marseilleom imao inicijativu, ali su se domaćini na kraju radovali pogotku Andrea Ayewa u sudijskoj nadoknadi vremena.

Čuvar mreže domaćina Steve Mandanda je u 11. minutu dobro intervenisao nakon pokušaja Diega Forlana, a finišu prvog dijela meča dobru šansu „upropastio“ je Mauro Zarate.

Bivši kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković je u 74. minutu zamalo postigao gol, kada je zakačio loptu poslije slobodnog udarca Wesleya Sneidera.

Kada su svi očekivali da će se utakmica završiti bez golova, Mathieu Valbuena je odlično izveo korner, a Ayew se našao na pravom mjestu i nanio Interu četvrti uzastopni poraz, računajući sva takmičenja.

Revanš susreti su na programu 13. marta.

Izvor: Al Jazeera i agencije