Alves: Barcelona bez Guardiole je ništa

Dani Alves je ubijeđen da će Pep Guardiola ipak ostati u Barceloni (AP)

Odbrambeni nogometaš iz Brazila Dani Alves u srijedu je izjavio kako bi španski prvak Barcelona „bila ništa“ bez trenera Pepa Guardiole koji razmišlja o produženju ugovora sa timom sa Nou Campa.

„Mislim da će Guardiola potpisati novi ugovor jer smo bez njega ništa. Bez njega bi izgubili svoj oslonac i pali bi. Guardiola nam je dao stabilnost“, kazao je Alves na konferenciji za novinare u Barceloni.

Guardiolin ugovor sa katalonskim klubom istječe po kraju aktuelne sezone, no mladi stručnjak je izazvao zabrinutost u klubu prošlog vikenda kada je rekao kako mu treba još vremena da donese odluku o svojoj budućnosti.

„Ako odluči da ne ostane, to ne bi značilo da je izdao Barcu. Ukoliko ode, sve što je napravio sa ekipom će ostati“, rekao je brazilski reprezentativac, te dodao kako je „ubijeđen“ da će glavni strateg ipak ostati.

Barcelona trenutno zaostaje 10 bodova za rivalskim Real Madridom koji je lider španskog prvenstva, a Alves je veoma otvoreno govorio o igrama njegovog tima.

„Možda se pretjeruje kada se govori o zaostatku, ali smo sigurno napravili neke greške pa se nalazimo gdje se nalazimo“, izjavio je Brazilac Alves.

„Loše smo igrali na gostovanjima, nedostajalo nam je ravnoteže kada smo napadali. No, imamo još vremena da se popravimo. Za primjer toga možemo uzeti utakmicu sa Valencijom“, dodao je.

Katalonci su sa svog Nou Campa sa 5:1 ispratili „Šišmiše“, trećeplasirani tim Primere.

Previše vlasti

Da još ništa nije gotovo u borbi za naslov prvaka Španije smatra i bivši predsjednik Reala Lorenzo Sanz koji je odbacio tvrdnje da je tim iz Madrida već osigurao titulu.

„Kraljevi“ su u odličnoj formi u Primeri i zbog 10 bodova prednosti u odnosu na Barcelonu mnogi smatraju da je borba za naslov završena u njihovu korist.

Međutim, Sanz upozorava svoj bivši klub da se ne uljulja kazavši kako „iako izgleda da je sve gotovo, Madrid još nema titulu u svom džepu“.

Sanz, koji je bio predsjednik Reala od 1995. do 2000. godine, smatra da trenutni trener Jose Mourinho, koji je pobijedio u borbi za prevlast sa Jorgeom Valdanom prošle sezone, sada drži previše vlasti na Santiago Bernabeu.

„Mourinho je dobio moć jer je narod uz njih i smatra se kako je prava osoba da vodi klub“, kaže Sanz.

„No, upravljanje Real Madridom je nešto drugo. U klubu postoje stvari kako nisu logične. Nije dobro da trener ima previše vlasti“.

Nakon gostujućeg remija u utorak navečer sa moskovskim CSKA (1:1) u osmini finala Lige prvaka, Real se vraća prvenstvu i ovog vikenda ide na megdan Rayu Vallecanu.

Izvor: Agencije