McLaren predstavio bolid za novu sezonu

Button i Hamilton oduševljeni izgledom novog bolida McLaren Mercedesa (EPA)

Raspoloženi Lewis Hamilton sa smijehom je, u britanskom Wokingu, komentirao prošlost i kazao kako se raduje sretnijoj predstojećoj sezoni Formule 1  nakon što je, zajedno sa Jensonom Buttonom, otkrio novi bolid McLarena u srijedu.

Istakavši retrovizore na crveno-srebrnoj vozilici MP4-27, svjetski prvak u „najbržem cirkusu na svijetu“ iz 2008. godine našalio se kako će unaprijeđenja na ovom dijelu bolida cijeniti i njegov rival iz Ferrarija Felipe Massa.

Ova dva vozača su često učestvovala u sudarima prošle godine u kontroverznoj i sezoni ispunjenom udesima koju Hamilton želi ostaviti iza sebe.

„Promijenili smo ogledala na krilima, pa se nadam kako ćemo vidjeti bolje. Felipe će biti sretan zbog toga“, rekao je Britanac Hamilton i nije krio oduševljenje linijama bolida kojeg pokreće Mercedesov motor.

Novo vozilo nije imao „ružne“ izbočine koje su najavljene kao mogući dodaci na tom dijelu nakon što je Caterham prošle sedmice predstavio prednje krilo koje je podsjećalo na kljun čudnovatog kljunaša i koje je odmah dobilo negativne komentare zbog estetike.

„Ovo je prelijepo vozilo. Mnoga koja ćete vidjeti neće biti takva“, kazao je Button.

Hamilton se složio sa tim i dodao kako će bolid imati dobre rezultate.

„Mislim da izgleda fantastično. Mislim da je ovo bolid sa najboljim izgledom u posljednje vrijeme. Kada vozilo dobro izgleda, onda je dobro sveukupno“, smatra Britanac.

Šest šampiona

Hamilton i Button, koji je svjetski prvak Formule 1 iz 2009. godine, u protekloj sezoni su, zajedničkim snaga osvojili drugo mjesto u poretku konstruktora, dok je Red Bull u obje konkurencije osvojio titule, drugu godinu zaredom.

McLaren, koji nije osvojio timski naslov od 1998. godine, završio je na drugom mjestu, daleko od pobjednika, iako je tada predstavio bolid sa velikim optimizmom, a potom se borio da ispušni sistem radi kako treba tokom testiranja.

Ovaj tim je napravio velike izmjene, ali je morao dosta raditi u početnim utrkama kada je Red Bullov Sebastian Vettel ostvario niz pobjeda i, na kraju sezone, postao novi-stari prvak.

Button je kazao kako ne zna koja je McLarenova pozicija za ovu godinu, no nada se da će dobre rezultate imati na treninzima naredne sedmice na stazi u Jerezu, na jugu Španije.

„Svi smo sada pozitivni i nadamo se ako će tako se nastaviti na testiranju. Moramo izaći iz garaže i biti jaki. Uzbuđeni smo, no svi timovi su pronicljivi kada je riječ o testiranju“, kazao je.

Predstojeća sezona, koja počinje 18. marta utrkom za Veliku nagradu Australije, dobila je novo takmičenje u Austinu, američka savezna država Texas, a među takmičarima će se naći čak šest vozača koji su bili prvaci, jer se vratio Kimi Raikkonen.

Izvor: Agencije