Podgorica dočekala prvakinje Evrope

Četiri mjeseca nakon srebra na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu, rukometašice Crne Gore osvojile su zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu (EP) u Srbiji.

One su u finalu, nakon dva produžetka, savladale ekipu Norveške, aktuelnog svjetskog i olimpijskog šampiona rezultatom 34:31.

Osvajanje medalje proslavile su u Podgorici s hiljadama građana koji su ih dočekali.

Sportski centar Morača u Podgorici bio je mali da primi sve koji su sa rukometašicama, sada i zvanično “zlatnim lavicama”, htjeli proslaviti osvajanje titule evropskog prvaka, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

One su u Podgoricu stigle nakon ponoći, umorne, prepune utisaka i sa zlatnim medaljama, koje su potvrda njihove klase.

“Presrećna sam, vjerovala sam od početka da možemo da sklonimo Norvešku, jer su stvarno dosadne, svako prvenstvo je njihovo… Mislim da smo pokazale večerašnjom utakmicom koliko vrijedimo”, kaže rukometašica Jovanka Radičević.

Iskustvo iz Londona

Za kapitenku reprezentacije Crne Gore presudno je bilo iskustvo sa OI u Londonu.

“Držale smo se od početka do kraja kao jedna i mislim da je to proizvod što smo danas donijeli zlato u Crnu Goru”, ocijenila je Marija Jovanović.

Selektor Dragan Adžić ističe da ništa manje nije očekivao od svojih izabranica.

“To je stvar karaktera, one su bukvalno spremne da daju i zadnji atom snage, što se graniči sa mogućim, i to su danas uradile i pobijedile Norvešku na produžetke, što je prosto nemoguće.”

Revanš Norveškoj

Nakon napetog polufinala sa Srbijom, crnogorska reprezentacija revanširala se Norveškoj za poraz u finalu OI i prekinula niz Norvežanki od četiri zlatne medalje sa evropskih prvenstava.

Na hiljade ljudi proslavilo je uspjeh crnogorskih lavica. Slavilo se na ulicama, kafićima, aerodromu, u sportskom centru…

Zlatne djevojke nije propustio dočekati ni predsjednik države Filip Vujanović.

“Dan koji nas je sve učinio ponosnim, koji je pokazao da Crna Gora, država koja nije velika, može da bude velika sportska nacija i država. U jednoj godini smo postali klupski šampioni, uzeli medalju na olimpijadi i EP-u”, kazao je Vujanović, dodajući da ne zna da li je ijedna država ostvarila takav uspjeh.

Centralno slavlje u dvorani Morača, gdje je bilo oko 7.000 ljudi, potrajalo je do jutarnjih sati.

Izvor: Al Jazeera