Mourinho: Odbrana titule nemoguća misija

Barcelona sada ima 46 od mogućih 48 osvojenih bodova, Atletico je drugi sa 37, dok je treći Real iz Madrida sa 33 (AP)

Trener nogometaša Reala iz Madrida Jose Mourinho, poslije najnovijeg kiksa i remija sa Espanyolom, priznao je da će odbrana titule u Primeri biti nemoguća misija. 

“Prvi put sam u situaciji u kojoj je moj tim ovako daleko od zacrtanog cilja. Minus od 13 bodova je veliki, ali sada moramo da razmišljamo od utakmice do utakmice. U ovom trenutku ne bi trebalo da nam bude važno ko je prvi, drugi ili treći, već da igramo bolje”, kazao je Mourinho španskim medijima.

Portugalski stručnjak naveo je da ekipa Reala u nastavku sezone mora pokazati da ima dovoljno snage.

Real ne odustaje

“Nikada u karijeri nisam izgubio toliko bodova, ali ne odustajem od borbe za trofeje”, istakao je trofejni trener. 

Real je u nedjelju u meču protiv Espanyola vodio sa 2:1 do 89. minuta, a zatim su gosti iskoristili nesmotrenost u odbrani Madriđana i došli do boda.

“Potrebno nam je malo mirnoće u igri, ali i sreće. Igrači su, za trud prikazan protiv Espanyola zaslužili pobjedu. Ipak, promašili smo previše dobrih šansi za gol”, naveo je Mourinho.

Portugalac je dodao i da u svlačionici Reala nema međusobnih sukoba igrača.

“Uvijek postoje takve priče, ali one ne utječu na nas. Sve je u redu sa ekipom, iako nismo sretni zato što ne pobjeđujemo”, zaključio je Mourinho. 

U 16. kolu španskog prvenstva, nogometaši Barcelone su savladali kod kuće ekipu Atletica iz Madrida sa 4:1 i tako povećali svoju prednost na vrhu ljestvice na devet bodova.

Derbi kola pred 86.637 gledalaca na stadionu Camp Nou počeo je neočekivano, jer je Radamel Falcao doveo goste u vodstvo nakon pola sata igre. Činilo se da će to biti neizvjesna borba i da će Katalonci imati težak zadatak da sruše otpor Atletica. Međutim, uslijedio je preokret, tipičan za Barcelonu.

Već do poluvremena Barcelona je preokrenula rezultat golovima Adriana i Busquetsa, da bi konačnih 4:1 sa dva gola u nastavku postavio Lionel Messi svojim 89. i 90. golom u 2012. godini.

Iznenađenje u Madridu

Nogometaši Espanyola priredili su veliko iznenađenje, osvojivši bod na gostovanju kod Reala iz Madrida, odigravši 2:2.

Gosti iz Barcelone poveli su pogotkom Sergija Garcije, Real je preokrenuo rezultat preko Cristiana Ronalda i Fabija Coentraoa, da bi bod Espanyolu osigurao Juan Albin.

Espanyol je ovim bodom ostao posljednji, 19. sa 12 bodova, jednim više od posljednjeg Deportiva iz La Corune, koji ima utakmicu manje.

U prve dvije nedjeljne utakmice 16. kola Primere Levante i Rayo Vallecano ostvarili su minimalne pobjede (1:0) na gostovanjima kod Reala iz Zaragoze, odnosno Valencije.

Barcelona sada ima 46 od mogućih 48 osvojenih bodova, Atletico je drugi sa 37, dok je treći Real iz Madrida sa 33.

Izvor: Agencije