Ferdinand: UEFA mora da se šali

Igrač Danny Rose poslije meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vrijeđali na rasnoj osnovi i da je dva puta pogođen kamenom (Al Jazeera)

Nogometni savez Engleske (FA) razočaran je kaznama koje je Evropski nogometni savez (UEFA) odredio Srbiji zbog rasističkih ispada i tučnjave nakon utakmice u kvalifikacijama za evropsko U-21 prvenstvo u oktobru u Kruševcu.

Istovremeno, Fudbalski savez Srbije je priznao da je dobro prošao, te dodao da je zadovoljan ishodom.

Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je Fudbalski savez Srbije sa 80.000 eura i jednom utakmicom bez prisustva navijača zbog incidenta nakon utakmice mladih selekcija Srbije i Engleske.

Iako su se nakon incidenta na utakmici u Kruševcu koja ja odigrana u oktobru, očekivale oštre kazne, to se nije desilo.

Scene ‘za žaljenje’

„Razočarani smo kaznama koje je izdala UEFA zbog rasističkog ponašanja prema engleskim igračima“, rekao je generalni sektretar FA Engleske Alex Horne.

„Budimo jasni, rasizam je neprihvartljiv u bilo kojem obliku i ne treba biti dio nogometa. Te scene su bile za žaljenje i smatramo da ove sankcije nisu poslale dovoljno snažnu poruku.“

Engleski igrači Steve Caulker i Tom Ince su dobili suspenzije od dva i jednog meča. Međutim, sama FA neće biti kažnjena zbog ponašanja njenih igrača u Kruševcu.

„FA čvrsto vjeruje da su se njeni igrači i zvaničnici korektno ponašali kada su provocirani, kao i kada su rasistički vrijeđani i kada su na njih bačeni predmeti. Zbog toga smo iznenađeni suspenzijama dvojice igrača…te namjeravamo uložiti žalbu“, rekao je Horne:

Glavni trener Stuart Pearce kazao je da, prema onom što je vidio, „naši igrači i zvaničnici bili su primorani da se brane tokom nasilnih scena nakon utakmice“.  

I bivši engleski reprezentativac Rio Ferdinand, “prozvao” je UEFA-u nezadovoljan kaznama za incidente u Kruševcu.

“UEFA mora da se šali. Ne shvata rasizam ozbiljno. Kazne uopće nisu adekvatne. UEFA nema nikakav utjecaj na nogometne saveze, klubove, navijače i igrače. Potrebne su oštrije kazne”, napisao je on na Twitteru.

Ferdinand je jedan od rijetkih koji se poslije meča u Kruševcu nije pridružio “hajci na Srbiju”.

On je tada na Twitteru poručio FA-ju da “prvo očisti svoje dvorište, pa tek onda da drži lekciju Srbima o rasizmu”.

Njegov mlađi brat Anton nedavno je bio meta rasističkog napada od strane kapitena Chelseaja Johna Terryja.

Po završetku utakmice Srbija – Engleska izbila je tuča igrača i stručnih štabova, a posebno je akcentirano rasističko vrijeđanje sa tribina tamnoputih igrača Gordog Albiona.

Nije sve gotovo

Prvi termin za izricanje kazne bio je 22. novembar, nakon čega je sve prolongirano.

Vremenske kazne dobila su četvorica igrača i dvojica pomoćnih trenera mlade reprezentacije Srbije.

Generalni sekretar FSS-a Zoran Laković rekao je poslije izricanja kazne da je zadovoljan ishodom, jer se situacija mogla završiti mnogo gore, javio je Tanjug.

“Iako je ovaj slučaj pratila izuzetno velika medijska hajka, mišljenja sam da članovi UEFA-ine Kontrolne i disciplinske komisije nisu podlegli uticaju. Ako se uzmu u obzir predložene kazne od strane disciplinskog inspektora Jean-Samuela Leube, a koje su bile veoma drastične, možemo da zaključimo da i nismo toliko loše prošli”, kazao je Laković za portal FSS-a.

“Postupak ovim nije završen, jer nam ostaje rok od tri dana da eventualno uložimo žalbu, ali i isti period za disciplinskog inspektora Leubu da se žali u slučaju da nije zadovoljan saopštenim merama. Ovaj incident i izrečene mere predstavljaju poslednje upozorenje svima nama koji radimo u srpskom fudbalu, takođe i trenerima i igračima i navijačima, jer podsećam da smo još uvek pod posebnom pažnjom UEFA-e i naredna najmanja greška može uticati na izricanje najrigoroznijih kazni”, dodao je Laković.

Suspenzije su zaradili igrači Goran Čaušić (četiri meča), Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić (po tri meča), Nikola Ninković (dva meča).

Po dvije godine suspenzije dobili su treneri Predrag Katić i Andreja Milutinović.

Mlada reprezentacija Srbije u oktobru nije se uspjela  plasirati na Evropsko prvenstvo, pošto je u revanšu izgubila od Engleske sa 1:0, a krajem meča došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dvije selekcije.

Crveni karton u ekipi Engleske zaradio je Danny Rose, a kod Srbije Slobodan Medojević.

Zahtjev Engleske

Rose je poslije meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vrijeđali na rasnoj osnovi i da je dva puta pogođen kamenom.

Predstavnici engleskog saveza, a kasnije i političari, predvođeni premijerom Davidom Cameronom, zatražili su oštre kazne za savez i reprezentaciju Srbije.

FSS je proveo internu istragu, poslije koje je sa godinom neigranja u nacionalnom timu kaznio “najratobornije” Nikolu Ninkovića i Ognjena Mudrinskog, dok su treneri Srđan Maksimović i Andreja Milutinović dobili dvogodišnju zabranu rada.

Izvor: Al Jazeera i agencije