Chelsea otpustio menadžera Roberta Di Mattea

Uprava kluba, nakon poraza od Juventusa u Ligi prvaka, odlučila prekinuti saradnju sa Di Matteom (EPA)

Engleski nogometni premierligaš Chelsea otpustio je menadžera Roberta Di Mattea u srijedu, dan nakon još jednog poraza u Ligi evropskih prvaka, kojim je aktuelni prvak ovog takmičenja došao na korak do eliminacije, prenosi agencija AP.

Di Matteo, koji je preuzeo „Plavce“ iz Londona nakon što je otpušten Andres Villas-Boas, predvodio je engleski tim do prvog naslova prvaka Evrope u maju.

No, nakon poraza od 0:3 od italijanskog Juventusa u Torinu u utorak navečer, Chelsea je u opasnosti da postane prvi tim koji je odbranu naslova završio već u grupnoj fazi.

„Nastupi ekipe u proteklom periodu, kao i postignuti rezultati, nisu dovoljno dobri, te je vlasnik i odbor kluba odlučio kako je promjena neophodna da bi se klub nastavio kretati u pravom smjeru dok idemo ka vitalnom dijelu sezone“, navodi se u saopćenju tima sa Stamford Bridgea.

Trenutno nema naznaka ko bi mogao zamijeniti Di Mattea.

Teška zadaća

Chelsea trenutno zauzima treće mjesto u grupi E Lige prvaka, iza ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka i Juventusa. „Plavci“ u posljednjem kolu igraju protiv danskog Nordsjaellanda, no i ako pobijede mogu biti elimirani zbog rezultata iz drugog meča.

Kada je riječ o Premier ligi, Chelsea je bio na prvom mjestu tokom većeg dijela sezone, no trenutno je treći iza dva tima iz Manchestera – Cityja i Uniteda.

„Pred klubom je teška zadaća kako bi se plasirao u eliminacijsku fazu UEFA-ine Lige evropskih prvaka, kao i ostanak u borbi za vrh Premier lige, a takmiči se u još tri kupa. Naš cilj ostaje da budemo maksimalno konkurentni i budemo žestoka konkurencija timovima na svim frontovima“, navodi se u saopćenju.

Naredni duel kluba je prvenstveni meč na svom terenu protiv lidera i prvaka Engleske Manchester Cityja u nedjelju.

Osvajanje trofeja

Di Matteo (42) je Italijan rođen u Švicarskoj, koji je igrao za italijansku reprezentaciju, a dio svog života je proveo kao igrač sredine terena Chelseaja.

Nakon što je okončao karijeru kao nogometaš preuzeo je MK Dons kao menadžer, potom West Bromwich Albion, da bi za kormilo Chelseaja došao prošle sezone na privremenoj osnovi.

Tim iz Londona je pod njegovim vodstvom tada počeo bilježiti odlične rezultate. Prvo je eliminirao tadašnjeg branitelja naslova prvaka Lige prvaka, špansku Barcelonu, u polufinalu takmičenja, a potom pobijedio Liverpool u finalu FA kupa.

Dvije sedmice nakon trijumfa na Wembleyju protiv „Redsa“, Chelsea je u produžetku došao do pobjede nad njemačkim Bayernom iz Minhena i osvojio Ligu prvaka.

U junu, skoro mjesec dana nakon osvajanja evropske titule, Di Matteo je dobio stalni angažman na mjestu menadžera kluba.

Izvor: Agencije