Samit najboljih svjetskih klubova u Kataru

Evropljani su 'veoma znatiželjni' da vide kako teku pripreme u Kataru za Svjetsko prvenstvo 2022. godine (Reuters)

Predstavnici najboljih nogometnih klubova iz 90 država svijeta pozvani su na konferenciju u Katar kako bi se procijenile pripreme za Svjetsko prvenstvo (SP) 2022. godine.

Asocijacija evropskih klubova (ECA), koja broji 207 članova, objavila je u srijedu da je poslala upite na adrese 65 klubova iz 37 drugih država da početkom februara prisustvuju skupštini u Dohi.

Među pozvanim klubovima su južnoamerički prvak Corinthians, River Plate te američki Los Angeles Galaxy i New York Red Bulls, kazao je glasnogovornik ECA-e Marc Schmidgall.

“ECA je jedinstvena organizacija u svijetu nogometa, pa su možda klubovi sa drugih kontinenata zainteresirani da iskoriste naš model organizacije”, dodao je.

Ovaj miting će klubovima, također, poslužiti kao istraživačka posjeta, jer se neki od njih mogu protiviti promjeni rasporeda za turnir 2022. godine.

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michel Platini predvodi pozive Kataru da pomjeri turnir na datume u novembru i decembru, kada je zimska pauza u evropskom nogometu, kako bi se izbjegli vreli ljetni mjeseci.

Utjecajan faktor

Nakon susreta s organizatorima SP-a u Ženevi tokom septembra, predsjednik ECA-e Karl-Heinz Rummenigge je izjavio kako su članovi Asocijacije “veoma znatiželjni” u vezi s katarskim pripremama.

Grupa, koja ima članove iz svake od 53 evropske nogometne nacije, postala je utjecajan faktor u svjetskom nogometu od kako su je priznale Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i UEFA 2008. godine, kao demokratski glas evropskih klubova.

Rummenigge, predsjednik Bayerna iz Minhena, veliki je kritičar FIFA-e i njenog predsjednika Seppa Blattera, a zalaže se za raspored međunarodnih utakmica reprezentacija koji bi se kreirao u onom vremenu kada klubovi moraju pustiti igrače da igraju za nacionalne timove.

Evropsko lobiranje pomoglo je da klubovi iz cijelog svijeta dobiju obećanih 70 miliona dolara FIFA-inog prihoda od SP-a 2014. godine, te nagnao FIFA-u da finansira police osiguranja, čime se pokrivaju plate nogometaša koji se povrijede tokom utakmica reprezentacija.

Izvor: Agencije