Ballack okončao profesionalnu karijeru

Ballack: Tokom karijere stvorio reputaciju jednog od najcjenjenijeg igrača u Evropi na toj poziciji (EPA)

Bivši nogometni reprezentativac Njemačke i engleskog premierligaša Chelseaja Michael Ballack odlučio je okončati profesionalnu karijeru u 36. godini.

Odluku Ballacka, koji je napustio redove njemačkog Bundesligaša Bayera iz Leverkusena prošle sezone, saopćio je njegov advokat.

„Sa 36 godina mogu se osvrnuti i vidjeti dug i lijep period u profesionalnom nogomet, o kojem nisam mogao ni sanjati kao dijete“, kazao je Nijemac.

„Bila je privilegija raditi sa vrhunskim trenerima i fantastičnim igračima. Sada se radujem novom poglavlju svojega života“.

Igrač sredine terena sakupio je 98 nastupa za njemački nacionalni tim, postigao 42 gola, tokom karijere u kojoj je stvorio reputaciju kao jednog od najcjenjenijeg igrača u Evropi na toj poziciji.

Tokom četiri sezone u Chelseaju, gdje je stigao kao slobodan igrač nakon isteka ugovora sa Bayernom iz Minhena, uoči Svjetskog prvenstva 2006. godine, Ballack je osvojio naslov prvaka Engleske, tri FA kupa i jedan Liga kup.

Ukupno je odigrao 167 mečeva za tim sa Stamford Bridgea i upisao 26 pogodaka, ali doživio i razočarenje u sezoni 2007-08 kada je Chelsea poražen u finalima Lige prvaka i Liga kupa, te osvojio drugo mjesto u Premier ligi.

Razočarenja i titule

Trostruko razočarenje podsjetilo je na slična dešavanja u ranijem klubu, Bayer Leverkusenu, kada su „Apotekari“, tokom sezone 2001-02 ispustili prednost od pet bodova u posljednja tri meča Bundeslige, a potom pretrpjeli poraze u Kupu Njemačke i Ligi prvaka.

Međutim, nakon selidbe u Minhen, Ballack je sa Bayernom osvojio tri naslova prvaka države i tri nacionalna kupa.

Do prvog naslova prvaka Njemačke, Ballack je došao 1998. godine kada je iz Chemnitza prešao u Kaiserslautern i pomogao timu da postane prvi kojem je pošlo za rukom da u sezoni kada dođe iz druge u prvu Bundesligu osvoji titulu.

U tri navrata je proglašen Nogometašem godine u Njemačkoj, a za „Elf“ je igrao na evropskim prvenstvima 2000., 2004. i 2008. godine, kao i na svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. godine.

No, zbog povrede na finalu FA kupa 2010. godine, morao je propustiti Mundijal u Južnoj Africi te godine, a tokom njegovog odsustva selektor Njemačke Joachim Loew napravio je mlad, brz tim u kojem nije bilo mjesta za jednog od najboljeg njemačkog veznog igrača u toj generaciji, te zbog toga nije uspio sakupiti 100 nastupa za „Elf“.

Izvor: Agencije