Armstrong više nije predsjednik Livestronga

Lance Armstrong je objavio da će on i njegova porodica i dalje služiti fondaciji Livestrong i oboljelima od raka (Getty Images)

Osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong (41), kojem je Američka antidopinška agencija (USADA) zbog organiziranja sistematskog dopinga izrekla doživotnu zabranu nastupa, te mu oduzela svih sedam pobjeda na Tour de Franceu (1999-2005), objavio je kako napušta mjesto predsjednika svoje fondacije za borbu protiv raka Livestrong.

I proizvođač bicikala Trek prekida partnerstvo s Armstrongom

Američki proizvođač bicikala Trek objavio je u četvrtak, nakon što su to u srijedu učinili proizvođač sportske opreme Nike i proizvođač piva Anheuser-Busch, kako prekida partnerstvo s Lanceom Armstrongom koji je optužen za sustavno dopingovanje.

“Trek je razočaran otkrićem izvještaja USADA-e o Lanceu Armstrongu. Na temelju zaključaka iz tog izvještaja, Trek prekida dugoročnu suradnju s Lanceom Armstrongom”, objavila je kompanija iz Milwaukeea.

Trek je međutim dodao, kao i Nike i Anheuser-Busch, da će nastaviti podržavati Livestrong.

Armstrong je pobijedio na sedam izdanja Tour de Francea od 1999. do 2005. vozeći bicikl marke Trek. S tom je tvrtkom surađivao od 1998.

 

On je fondaciju ustanovio nakon što je prebolio rak testisa, a istovremeno mu je njegov dugogodišnji sponzor Nike otkazao ugovor.

Dužnost predsjednika Livestronga preuzet će dosadašnji dopredsjednik Jeff Garvey.”Danas se fondacija mora odbraniti od negativnih efekata i kontroverzi koje se vežu za moju biciklističku karijeru. Stoga odstupam sa dužnosti predsjednika, ali ćemo moja porodica i ja i dalje služiti fondaciji i oboljelima od raka”, objavio je Armstrong u saopćenju za javnost.

Neoborivi dokazi

Iz Nikea, jednog od najvećih proizvođača sportske opreme, objavili su kako raskidaju saradnju s Armstrongom, zbog “neoborivih dokaza” o njegovom dopingovanju.

Armstrongova fondacija Livestrong najveći dio svojih prihoda ostvarila je prodajom žutih narukvica koje je on dizajnirao u saradnji s Nikeom.”Zbog neoborivih dokaza kako se Armstrong dopingovao i tako varao Nike više od 10 godina, s velikim žaljenjem raskinuli smo ugovor s njim. No i dalje ćemo podržavati njegovu fondaciju za borbu protiv raka”, objavio je Nike.

Izvor: Agencije