U ponoć kraj zimskog roka za transfere

Bojinov: Sporting ga posudio Lecceu (EPA)

Nogometni klubovi širom svijeta ulažu posljednje napore na pojačanju svojih redova jer zimski prijelazni rok se zatvara u utorak u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Brojni igrači su već promijenili sredine, pa je portugalski internacionalac Yannick Djalo prešao iz Sporting Lisabona u Benficu sa kojom je potpisao ugovor na četiri i po sezone.

Italijanski Milan potvrdio je dolazak 18-godišnjeg napadača Philippa Prosenika iz engleskog premierligaša Chelseaja. Ovaj mladi Austrijanac se, iz bečkog Rapida, preselio u London kada mu je bilo 16 godina.

Igrač sredine terena iz Italije Simone Padoin (27) prešao je iz Atalante u torinski Juventus na period od pet godina. „Stara dama“ će najvjerovatnije ostati bez Vicenza Iaquinte koji je najavio prelazak u Cesenu, dok je Luka Toni u ponedjeljak postao član Al Nasra iz Dubaija.

Također, Juve je prodao mladog napadača Ciru Immobilea Genoi za osam miliona eura koji će biti isplaćeni u ratama naredne tri godine, a doveo u svoje redove mladog veznjaka Ajaxa Ouasim Bouya. Cijena ovog transfera nije objavljena.

Chelsea je potpisao ugovor sa Belgijancem Kevinom De Bruynom, koji će ostati u Genku na pozajmici do juna, saopćio je danas belgijski klub. De Bruyn potpisao je za londonski tim na pet godina, za sumu od osam miliona eura.

Sporting iz Lisabona je ostao i bez napadača: Bugarin Valerija Bojinov će ostatak sezone provesti na pozajmici u italijanskom Lecceu, klubu u kojem je i počeo svoju internacionalnu karijeru. Bugarski reprezentativac je najmlađi strani igrač koje je igrao u Serie A, pošto je 2002., sa samo 15 godina debitovao za Lecce. 

Jelavić blizu Evertona

Francuski napadač Djibril Cisse dogovoiro je prelazak iz rimskog Lazija u redove engelskog QPR-a, nakon samo šest mjeseci provedenih u Italiji. Kupljen za 5,8 miliona eura od grčkog Panathinaikosa, 30-godišnji Cisse je sada prodan QPR-u za pet miliona eura.

Igrač Manchester Cityja Wayne Bridge tokom će dana preći u Sunderlend na pozajmicu do kraja sezone. Bridge je ove sezone samo jednom obukao dres tima koji vodi Roberto Mancini i to u kup utakmici protiv Birmingema (2:1).

Hrvatski reprezentativac Srđan Lakić, inače član njemačkog Wolfsburga, do kraja sezone će igrati na posudbi u Hoffenheimu, dok njegov sunarodnjak iz Glasgow Rangersa Nikica Jelavić pregovara sa engleskim Evertonom, a klubovi su se ranije već dogovorili.

Britanski mediji nagađaju kako je vrijednost transfera oko osam miliona britanskih funti, a Jelavić bi s Evertonom trebao potpisati ugovor na četiri i pol godine.

Argentinski internacionalac Lucho Gonzalez vraća se u Porto poslije dvije i po godine provedene u Olimpiqueu iz Marseillea, saopćio je francuski prvoligaš.

Ovaj 31-godišnji vezni igrač bio je ključni nogometaš Porta od 2005. do 2009, pomogavši mu da osvoji četiri uzastopne titule prvaka, prije nego što je prešao u francuski klub za 18 miliona eura.

Mladi nogometaš iz Gane Nataniel Asamoah potpisao je četvorogodišnji ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom. Trener srbijanskog tima Robert Prosinečki poslije deset dana, koliko je Asamoah proveo na probi, odlučio je da ga angažuje.

Izvor: Agencije