Ekvatorijalna Gvineja u četvrtfinalu afričkog Kupa nacija

Alvarez projektilom s 25 metara donio pobjedu Ekvatorijalnoj Gvineji (AFP)

Nogometaši Ekvatorijalne Gvineje plasirali su se u četvrtfinale afričkog Kupa nacija nakon što su u dvoboju drugog kola grupe A savladali Senegal sa 2:1.

Jedan od domaćina afričkog prvenstva, inače po prvi put u završnici ovog takmičenja, do pobjede i plasmana među osam najboljih došao je pogotkom Davida Alvareza u drugoj minuti sudijske nadoknade.

Ekvatorijalna Gvineja je vodila od 60. minute i gola Randy Iban Iyange, da bi Senegal izjednačio minutu prije kraja preko napadača Lillea Mousse Sowa prije nego je Alvarez projektilom s 25 metara donio erupciju oduševljenja na stadionu u Bati.

Ovo je drugi poraz za favorizirani Senegal na afričkom Kupu nacija, pa je tako ova selekcija ostala bez plasmana u nastavak takmičenja.

Kišni potop

U drugom meču ove grupe, Libija i Zambija su remizirali 2:2, pa su Zambijci nadomak plasmanu u četvrtfinale.

Dvoboj u Bati započeo je sa 75 minuta zakašnjenja zbog potpuno potopljenog terena nakon pravog kišnog potopa, a nogometaši obje ekipe su se neočekivano dobro snašli u vaterpolskim uslovima.

Libija je dvaput vodila pogocima Ahmeda Saada (4, 48), a bod su Zambijcima donijeli pogoci Emmanuela Mayuke (29) i Chrisa Katonga (54).

Grupa A

Rezultati: Ekvatorijalna Gvineja – Libija 1:0, Senegal – Zambija 1:2, Libija- Zambija 2:2, Ekvatorijalna Gvineja – Senegal 2:1.

Poredak: Ekvatorijalna Gvineja 6 bodova, Zambija 4, Libija 1, Senegal 0.

Izvor: Agencije