Srbija protiv Hrvatske u polufinalu rukometnog EP-a

Danci pobjedom nad Švedskom i porazom Nijemaca od Poljske zauzeli drugo mjesto u grupi (EPA)

Rukometna reprezentacija Danske plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, nakon što je u Beogradskoj areni pobijedila selekciju Švedske sa 31:24 (18:11) u posljednjem kolu četvrtfinalne grupe E.

Danci su tako iskoristili današnji poraz Nijemaca od Poljske i zauzeli drugo mjesto u grupi, iza Srbije, koja je ranije osigurala plasman među četiri najbolje selekcije Evrope.

Njemačka je ostala i bez šansi za plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu.

Selekcija Danske će u petak u polufinalu igrati protiv Španije, koja je u srijedu navečer u četvrtfinalnoj grupi F u Novom Sadu nadigrala Sloveniju sa 35:32 (15:15) i osigurala prvo mjesto.

Drugu poziciju u ovoj grupi osvojila je Hrvatska i tako zakazala polufinalni duel sa Srbijom u petak.

Rukometna reprezentacija Poljske pobijedila je u srijedu u Beogradskoj areni selekciju Njemačke sa 33:32 (18:17).

Revijalni mečevi

Reprezentacija Srbije porazom od Makedonije 19:22 (10:11) u Beogradskoj areni završila je takmičenje u četvrtfinalnoj grupi na EP.

Prvi poraz na turniru, međutim, neće imati nikakav utjecaj na plasman izabranika Veselina Vukovića, koji i prije ovog meča osigurala polufinale i prvo mjesto u grupi.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Kiril Lazarov sa 10 golova, dok je Marko Vujin postigao pet pogodaka za Srbiju.

Utakmicu bez rezultatskog značaja u srijedu navečer je odigrala i Hrvatska, koja je u Novom Sadu remizirala 24:24 (12:13) protiv Mađarske.

Selektor Hrvatske Slavko Goluža odmarao je skoro čitavu prvu postavu. Briljirao je Zlatko Horvat s 11 golova, dok je Mađare predvodio Czazar s 14 pogodaka.

Izvor: Agencije