Australian Open bez jasnih favorita

Titulu najboljeg brani prvi teniser svijeta Srbijanac Novak Đoković (EPA)

Prvi mečevi Australian Opena sve su bliži, a prvi Grand Slam turnir u godini uvijek donosi veliku debatu koji bi ga teniser i teniserka mogli osvojiti.

Za razliku od preostala tri takmičenja ove serije, ovaj u Australiji ima veoma malo pokazatelja forme takmičara, a neki od njih odlučuju se za nastupe na egzibicione turnire kako bi se zagrijali.

Titulu najboljeg brani prvi teniser svijeta, Srbijanac Novak Đoković, koji nastupa kao prvi nositelj i prvi favorit.

Skoro da se na prste jedne ruke mogu nabrojati mečevi u kojima je on poražen u prošloj godini, a njih je tačnije šest. U 2011. godini osvojio je tri Grand slam turnira i pet takmičenja iz Masters serije.

No, u pitanje se može dovesti forma srbijanskog tenisera koja je na kraju 2011. godine bila u blagom padu.

Skoro pa nemoguće će biti za Đokovića da ponovi uspjehe od prošle godine, a pošto će mu nastup na Australian Openu biti prvi u 2012., mogao bi imati problema da ispuni očekivanja.

Nesigurni Nadal

Odmah iza prvog reketa svijeta su Rafael Nadal, Roger Federer i Andy Murray, koji bi mogli osvojiti takmičenje ukoliko to Đokoviću ne pođe za rukom.

Wozniacki: Problemi s povredom [EPA]

Uprkos njenoj dobroj formi, pa čak i kad je potpuno zdrava, Wozniacki nije na tom nivou kako bi savladala sve protivnice u Australiji.

Drugorangirana Petra Kvitova će zasigurno čekati kiks Dankinje kako bi je pretekla na WTA listi.

Osvajačica Wimbledona u prošloj godini će veoma vjerovatno postati prva igračica svijeta tokom 2012. godine, a stručnjaci smatraju kako će peharu iz Velike Britanije dodati još poneki sa Grand slam turnira.

Čini se kako je pritisak nosi i, iako je njena forma opala u posljednjem dijelu 2011. godine, u Australiji bi mogla ići skroz do kraja.

Evidentan je veliki napredak trećerangirane igračice svijeta Victorije Azarenke, kao nivo njenih vještina sa kojima se većina teniserki na Australian Openu neće moći nositi.

Sve je moguće na nekom Grand sSam turniru i lako se može roditi neki novi favorit navijača nakon herojskih izdanja na terenima.

No, ono što je sigurno je da će takmičenje u Australiji ponuditi vrhunskih tenis i odličan start nove sezone, bez obzira kome na kraju pripadnu titule.

Izvor: Al Jazeera