Biti ili ne biti za Chelsea u Ligi prvaka

Drogba: Svaki pravi igrač živi za ovakve utakmice (EPA)

Nogometaši engleskog Chelseaja će u utorak na svom Stamford Bridgeu dočekati špansku Valenciju u utakmici šestog kola Lige evropskih prvaka koja bi umnogome mogla odrediti sudbinu cijele sezone za izabranike portugalskog stručnjaka Andrea Villas-Boasa. 

Ova dva tima su izjednačena na drugom mjestu grupe E sa po osam bodova, a engleskom timu za prolaz dalje potrebna je pobjeda ili remi bez golova.

U posljednjem prvenstvenom meču, Chelsea je savladao Newcastle sa 3:0, dok je Valencia bila bolja od Espanyola sa 2:1.

„Svaki pravi igrač živi za ovakve utakmice. Kad sam bio dječak, sanjao sam da igram mečeve na sve ili ništa“, kazao je napadač Chelseaja Didier Drogba.

Parovi

Grupa E
Chelsea – Valencia
Genk – Bayer
Poredak: Bayer 9, Chelsea 8, Valencia 8, Genk 2

Grupa F
Olympiacos – Arsenal
Borussia D. – Marseille
Poredak: Arsenal 11, Marseille 7, Olympiacos 6, Borussia 4

Grupa G
Porto – Zenit
APOEL – Shakhtar
Poredak: APOEL 9, Zenit 8, Porto 7, Shakhtar 2

Grupa H
Barcelona – BATE
Victoria Plzen – Milan
Poredak: Barcelona 13, Milan 8, Victoria 4, BATE 2

„Osjećamo pritisak, bit će uzbudljivo, ali ljudi zato i vole nogomet. Nismo navikli da imamo probleme već u prvoj fazi Lige prvaka, ovo je novi izazov i ja sam ga spreman napasti.”

U drugoj utakmici ove grupe, belgijski Genk će u Belgiji dočekati njemački Bayer Leverkusen. „Apotekari“ su već osigurali plasman u osminu finala evropskog takmičenja, a pobjeda bi im osigurala i prvo mjesto u grupi.

Nogometaši Arsenala ranije su osvojili prvo mjesto u grupi F, a njihov sutrašnji domaćin, grčki Olympiacos pokušat će doći do drugog mjesta i plasmana u nastavak takmičenja.

Razigravanje rezervista

Šansu za to imaju i Borussia Dortmund i Olympique Marseille koji će u utorak navečer odmjeriti snage u Njemačkoj. Domaći moraju slaviti sa četiri gola razlike i da „Topnici“ savladaju Grke kako bi prošli dalje.

„Znamo da je gotovo nemoguće da prođemo dalje jer je Arsenal već izborio plasman, a čeka ih gostovanje u Pireju. Ipak, rekao sam kolegi iz reprezentacije Peru Mertesackeru da mu se ne piše dobro ako ne pobede Olympiacos“, rekao je uz osmjeh igrač Borussije i reprezentativac Njemačke Mats Hummels.

Najprijatnije iznenađenje u dosadašnjem takmičenju Lige prvaka, kiparski APOEL u grupi G je već osigurao plasman u osminu finala, a društvo će mu praviti Porto ili Zenit. U posljednjem meču grupne faze, Kiprani će u utorak dočekati  ukrajinski Shakhtar, dok će Porto ugostiti ruskog predstavnika.

U grupi H su stvari poznate još od prošlog kola. Barcelona je osigurala prvo, a Milan drugo mjesto na tabeli i u posljednjem kolu treneri Pep Guardiola i Massimiliano Allegri moći će razigravati rezerviste i spremiti se za prvenstvene okršaje slijedećeg vikenda.

To se pogotovo odnosi na Barcelonu kojoj 10. decembra predstoji derbi „El Clasicco“ sa Realom u Madridu.

Izvor: Agencije