Pad i povratak kraljice slaloma

Jedan dio objašnjenja njene dominacije može biti i jednostavna sreća Austrijanke da se može opet takmičiti (EPA)

Dominacija Marlies Schild u slalomu djelomično može biti objašnjena nesrećom prije tri godine kada je tokom priprema pala i slomila lijevu nogu.

Do tada je bila kandidatkinja da bude pobjednica u svih pet disciplina Svjetskog kupa, no povreda ju je primorala da se fokusira na tehničke discipline, a odbaci one brze koje zahtjevaju više snage.

Schild je od tada skoro pa nepobjediva u slalomu, upisavši 12 pobjeda u 20 utrka od povratka na staze krajem 2009. godine. U aktuelnom izdanju Svjetskog kupa za slalomašice slavila je na šest od osam održanih utrka, te osvojila naslov svjetske prvakinje.

Jedan dio objašnjenja njene dominacije može biti i jednostavna sreća Austrijanke da se može opet takmičiti.

„Pokušavam ne stvarati sebi toliko pritiska kako u vrijeme prije povrede i biti opuštenija“, kazala je.

„Tehnički, ja sam ista takmičarka, no ovo je više mentalno pitanje.“

Lov na Schneider

Prošle sedmice je upisala 30. pobjedu u slalomu i sada je dijele svega četiri trijumfa od rekorda legendarne Švicarkine Vreni Schneider. Već u četvrtak bi mogla upisati novu, na stazi Hochstein u austrijskom Linzu, mjestu gdje je prvi put slavila nakon povratka na takmičenja.

Ipak, ona pokušava da joj lov na uspjeh Schneider ne stvori dodatni pritisak.

„Znam da su očekivanja velika do neba i, naravno, želim pobijediti u svakoj utrci. Pokušavam to zaboraviti i jednostavno se koncentrisati na ono što trebam učiniti. To kod mene radi na pritisak dugmeta i ne trebaju mi neki rituali pred utrku. Na provjeri staze, na zagrijavanju i na početku utrke uvijek rasčistim misli“, govori Schild.

Trener ženske austrijske reprezentacije Herbert Mandl smatra da je prevazilazak povrede učinio Schild jačom i na stazi i van nje.

„Bilo je dosta napornog rada i prošla je kroz mnogo boli, čak i kada je nastavila sa nastupima. Ona je primjer u svakom pogledu, i kao sportista i kao osoba. Veoma je vrijedna za reprezentaciju i pokazala nam je svima kako se treba vratiti nakon povreda ili drugih padova karijere“, kazao je Mandl.

Izvor: Agencije