Mancini: Timove je strah igrati na Eastlandsu

Aguero postiže prvi od svoja dva gola protiv Stokea (EPA)

Menadžer Manchester Cityja Roberto Mancini vjeruje kako je protivničke timove u engleskoj Premier ligi strah igrati na Eastlandsu. Ovo je kazao nakon što je njegov tim sa 3:0 savladao Stoke u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici na svome terenu.

Dva gola Sergija Aguera i jedan Adama Johnsona osigurala su osvajanje nova tri boda i ostanak “Građana” na čelu engleskog prvenstva. City je tokom 2011. godine odigrao 18 ligaških utakmica na svom terenu, od kojih je čak 17 puta pobijedio i jednom remizirao.

Štaviše, od decembra 2010. godine i poraza od Evertona, City je na Eastlandsu odigrao 29 utakmica u svim takmičenjima, od kojih je 27 okončano pobjedom domaćina, dok su Fulham u Premier ligi i Napoli u Ligi evropskih prvaka uspjeli izboriti remije.

Arsenal odgodio meč

Uprava engleskog premierligaša Arsenala odlučila je na 24 sata odgoditi prvenstveni duel na stadionu Emirates sa Wolverhamptonom koji je planiran za ponedjeljak zbog planiranog štrajka vozača u podzemnoj željeznici Londona, a koji može izazvati haos u britanskoj prijestonici. Ova utakmica će se odigrati u utorak, dok je Chelsea odlučio da odigra utakmicu protiv Fulhama 26. decembra na svom Stamford Bridgeu uprkos štrajku.

Stokeova bezopasna odbrambeno orjentirana igra, u kojoj nisu nijednom šutirali na gol Mancinijevog tima, pokazala je kako se oponenti plaše gostovanja kod Cityja.

„Ista stvar se dešava protiv Manchester Uniteda. Svi timovi koji gostuju kod Uniteda, igraju prestrašeni i ne napadaju jer je United bio najbolji tim dugo vremena“, smatra Mancini.

„Vjerovatno sada protiv nas neki timovi imaju problema i oni igraju drugačije no inače. To je dobra stvar, no nekada je bolje imati dobar, otvoren duel i imati dobre nastupe oba tima“.

Nevjerovatna forma Cityja na svom terenu je pokazatelj velikog napretka tima tokom protekle dvije godine otkako je Italijan zamjenio Marka Hughesa na klupi, no sada menadžer želi vidjeti napredak forme i na gostovanjima.

Uvjerljivi United

Tokom predstojećeg perioda praznika, Mancinijev tim igra protiv West Broma i Sunderlanda, a na ovim utakmicama zahtjevni menadžer će očekivati pobjede ukoliko želi da u 2012. krene kao lider Premier lige.

Pored pobjede Cityja nad Stokeom od 3:0, u srijedu je i gradski rival United upisao pobjedu i ostao na samo dva boda zaostatka za Cityjem. „Crveni đavoli“ su sa 5:0 nadigrali domaći Fulham, a golove za United postigli su Welbeck (5), Nani (28), Giggs (43), Rooney (88) i Berbatov (90).

Veznjak Aston Ville Marc Albrighton strijelac je 20.000. gola u Premier ligi, ali njegov gol nije bio dovoljan kako bi tim iz Birminghama izbjegao domaći poraz od Arsenala (1:2). „Topnici“ su poveli preko Van Persiea (17, penal), Albrighton (54) je izjednačio, a pobjedu gostima osigurao je Benayoun (87).

Rezultati, srijeda: Aston Villa – Arsenal 1:2, Manchester City – Stoke City 3:0, Newcastle United – WBA 2:3, Fulham – Manchester United 0:5, Wigan Athletic – Liverpool 0:0, Everton – Swansea City 1:0, QPR – Sunderland 2:3 (Helguson 63, Mackie 67 / Bendtner 19, Sessegnon 53, W. Brown 89)

Utorak: Wolverhampton – Norwich 2:2, Blackburn – Bolton 1:2.

Poredak: Manchester City 44, Manchester United 42, Tottenham 34, Chelsea 32, Arsenal 32, Liverpool 30, Newcastle 27, Stoke 24, Norwich 21, WBA 21, Everton 20, Aston Villa 19, Fulham 18, Swansea 18, Sunderland 17, QPR 16, Wolverhampton 15, Wigan 14, Bolton 12, Blackburn 10.

Izvor: Agencije