Topao novembar odgodio otvaranje Ski centara

Val-d'Isère skijaško odmaralište trpi velike gubitke zbog nedostatka snijega (AFP)

Nerazumno toplo vrijeme sve više košta Ski centre širom Evrope – relativno visoke temperature su natjerale centre da odgode otvaranje.

Pojedini pejsaži nisu se transformirali iz zelenog u bijelo okruženje, najviše zbog toplog, kasnog jesenjeg sunca, javlja Huffington Post.

Astrijska skijaška industrija je najgore pogođena ovim vremenom. Ovo je najgora sezona od 1920. godine.

Topovi za snijeg u Tirolu neprestano rade, a planinskio odmaralište Ischgl troši veliku količinu novca da napravi vlastiti umjetni snijeg.

„Imamo oko 1.000 topova za snijeg, ne možemo ih sve koristiti u isto vrijeme. 300 – 500 su aktivni ali mi pokušavamo dati svoj maksimum“, rekao je menadžer Ischgl Slope-a Serafin Siegele.

Organizatori Svjetskog kupa u slalomu u Leviju u Finskoj morali su otkazati takmičenje zbog manjka snijega.

Čak su i dijelovi Skandinavije još uvijek zeleni, iako su veoma blizu Arktiku. Životinje koje preko zime mijenjaju boju u bijelu, sada su u u velikom kontrastu sa okolinom.

„Veoma čudno – figure koje izgledaju kao duhovi kreću se među lišćem i lišajem“, rekao je gradonačelnik Sodankyla u Finskoj za Washington Post.

„One se ne mijenjaju po vremenskim uvjetima, vrijeme određuje kada će pobijeliti.

Okruženje je sada mnogo mračnije pošto nema snijega da posvijetli sve kraće dane“, dodao je on.

Iščekivanje snijega

Iako za sada ne izgleda dobro, neki vjeruju da će snijeg ipak pasti.

„Moglo je biti bolje, ali se moramo podsjetiti da smo u proteklim godinama bili sretni sa snijegom koji je dolazio dosta ranije – ski centri se tradicionalno otvaraju u Božićnoj sedmici, tako da imamo još mnogo vremena za snijeg“, rekao je britanski glasnogovornik Tirol Tourista Becky Horton za Daily Mail.

„Tirol je domaćin pet glečerskih ski centara – Stubai, Kaunertal, Soelden, Hintertux i Pitzal – svi su otvoreni još od oktobra.“

„Skijašima koji žele prije Božića uživati u zimskim čarima se preporučuje Sjeverna Amerika“, dodao je Horton.

Izvor: Agencije