Razočaravajući povratak Iana Thorpea

Thorpe želi ispuniti normu za OI u Londonu naredne godine (EPA)

Peterostruki olimpijski pobjednik u plivanju Ian Thorpe doživio je razočarenje u povratku na svjetska takmičenja nakon pet godina. On je u petak zauzeo tek sedmo mjesto u utrci Svjetsko kupa u Singapuru na 100 metara mješovitim stilom, dok se dan kasnije nije kvalificirao u finale discipline 100 m leptir.

Kada je riječ o nastupu u petak, utrka za 29-godišnjeg Australca, koji se nada da će se kvalificirati za Olimpijske igre naredne godine u Londonu, dobro je počela sa leptir stilom.

No, tokom dionice leđnog stila izgubio na vremenu da bi tokom dionice prsnog stila imao dosta problema i tako završio kao pretposljednji u disciplini u kojoj se prije povlačenja rijetko takmičio.

„Veoma sam zadovoljan sa prvih 50 metara, leptir dionica je bila odlična, leđna dionica također i veoma sam sretan sa svojim učinkom ispod vode večeras“, kazao je Thorpe novinarima.

„Veoma mi je dobro išlo dok nije došao na red prsni stil. Jutros nije bilo tako loše. To je nešto na čemu moram raditi.“

Uzor za Le Closa

Južnoafrikanac Chad Le Clos (19) je pobijedio u utrci sa vremenom 53,06 sekundi, dok je Thorpe imao tri i pol sekunde zaostatka što mu je jedan od najlošijih rezultata u veoma dugoj karijeri.

„On mi je bio uzor dok sam odrastao, njegova karijera govori za sebe“, kazao je Le Clos za Australca.

„Ne znam da li se može reći da sam ga pobijedio jer je očito veoma daleko od njegove prave forme, prije se može reći da sam ga savladao.“

Dugonogi Thorpe, sa svojim stopalima koja nekad podsjećaju na peraje, u subotu je nastupio u kvalifikacijama u disciplini 100 metara leptir stilom.

Ipak, od njega se osjeća najviše u takmičenjima slobodnim stilom, disciplini u kojoj je i postao poznat.

„Ljudi žele vidjeti kako brzo napredujem. To i ja više volim, ne želim čekati“, kazao je Thorpe.

Izvor: Reuters