Fergusonu može biti i gore, zar ne?

Tim menadžera Alexa Fergusona pretrpio je najteži poraz u proteklih nekoliko decenija (EPA)

“Ovo je bio naš najgori dan ikada. Ovo je najgori rezultat u mojoj historiji.”

Ovim teškim riječima okarakterizirao je menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson poraz njegovog tima rezultatom 1:6 od gradskih rivala Manchester Cityja, i to na svom Old Traffordu.

To je bio ponižavajući dan za ponosnog Škota, čiji je tim fantastično počeo aktuelnu nogometnu sezone.

No, nakon depresivnih 90 minuta utakmice u sunčanu nedjelju na svom terenu, sve se promijenilo.

Svako ko prati nogomet zna da Manchester United nije tim koji se može savladati sa 6:1.

Ono što ovaj rezultat sugerira je moguća promjena moći sa crvene strane Manchestera na plavu, a to je ono što je još gore za Fergusona.

No, ako postoji lijek za njegove glavobolje nakon gradskog derbija, sigurno je to vijest da je Javier Hernandez u ponedjeljak produžio ugovor s Unitedom na narednih pet godina.

Meksičko zrno graška

Ovaj 23-godišnjak s nadimkom “Chicharito” (što na španskom jeziku znači malo zrno graška) imao je veliki utjecaj na tim ove sezone, postigavši 20 golova u 45 utakmica u svim takmičenjima nakon transfera u julu 2010. godine iz meksičke Chivasa de Guadalajare, odakle i potiče.

“Posljednji igrač za kojeg se sjećam da je napravio veliki utjecaj, i to ubrzo po svom dolasku, jeste Ole Gunnar Solskjaer. On me veoma podsjeća na Olea. Njegov talenat za stvaranje prostora u jedanaestercu i umijeće postizanja golova obilježavaju ga kao kvalitetnog napadača. Van terena užitak je raditi s njim. Marljiv je i veoma popularan član ekipe”, kazao je Ferguson.

Profesionalci i stabilna ekipa su najviši cilj Fergusona i osiguravanje ostanka mladog talenta ga sigurno čini optimističnijim kada razmišlja o budućnosti.

Ako ne to, onda će ga popraviti posjeta skromnom stadionu Recreation Ground, gdje će s domaćim Aldershot Townom odigrati meč četvrtog kola Liga kupa.

Ipak, situacija za Fergusona bi se mogla pogoršati, zar ne?

Teško da se može naći veća suprotnost od dva stadiona od one između Old Trafforda i Recreation Grounda, koji ima tribine na samo tri strane i obično privuče oko 2.000 gledalaca na mečeve četvrtog ranga ligaškog takmičenja Engleske (League Two).

Međutim, posjeta aktuelnih prvaka Engleske znači da će na tribinama biti maksimalnih 7.300 posjetitelja, koji će vjerovatno gledati dosta promjenjen tim Uniteda u odnosu na onaj koji je pretrpio težak poraz od Cityja.

Dok je u nedjelju United pretrpio najteži poraz u proteklih nekoliko decenija, Aldershot, koji vodi bivši napadač Wimbledona i Boltona Dean Holdsworth i koji je najlošije rangiran tim u League Two, je u relativno dobrom raspoloženju.

Pobjeda od 5:2 nad ekipom Dagenham & Redbridge je bila njihova najuvjerljivija od 2008. godine i povratka u ovaj rang takmičenja i koji god rezultat postignu protiv gostujućih velikana bit će zadovoljavajući, naročito kada je riječ o Aldershotovom prvom nastupu u osmini finala Liga kupa.

“Dolazak Manchester Uniteda ovdje je čast i privilegija, a važna stvar za nas je da igrači izađu na teren sigurni u sebe i da ih situacija ne pokoleba. Važno je da, kada utakmica počne, igramo bez straha. Ovo je ogroman izazov, ali mu se mi radujemo”, kazao je Holdsworth, koji je upisao pobjedu protiv Uniteda tokom igračke karijere.

Različiti putevi razvoja

Njegov tim je u prethodna tri kola takmičenja eliminirao klubove koji su bolje rangirani, a to su West Ham United, Carlisle United i Rochdale.

Ovo Aldershotu neće biti prvi meč protiv Uniteda. Oni su se susreli 1970. godine, također u Liga kupu.

Tada nije bilo rotacija timova, pa je oko 18.000 gledalaca na Recreation Groundu moglo uživo vidjeti George Besta, Bobbyja Charltona i Denisa Lawa.

Tada su gosti slavili sa 3:1, a domaćin je, kao i sada, bio četveroligaš.

Od tada su dva kluba imala dvije veoma različite putanje razvoja.

United je osvojio rekordnih 19 titula prvaka Engleske, dok je Aldershot sretan što uopće postoji, nakon što je bio ukinut 1992. godine i tako izgubio mjesto u ligaškom tačkmičenju.

Bilo kako bilo, možda Fergusonu poređenje njegovog tima s Aldershotom može izgledati smiješno, on nije postao ono što jeste, jedan od najboljih menadžera na svijetu, odmarajući na lovorikama i održavajući se na bivšim uspjesima svog kluba.

Igrao Manchester United s Cityjem ili Aldershotom, Škotov tim uvijek ide na pobjedu.

Nakon debakla od prije nekoliko dana, Ferguson je kazao kako ne može vjerovati da vidi 1:6 na semaforu.

No, identičan poraz od Aldershota bi tek bio za nepovjerovati.

Izvor: Al Jazeera i agencije