Wheldon poginuo u lančanom sudaru

Tokom treninga su na stazi bilježene brzine od skoro 362 kilometra na sat (EPA)

Britanski vozač Dan Wheldon poginuo je na posljednjoj utrci sezone IndyCar prvenstva u Las Vegasu kada se njegov bolid našao među 15 vozila koja su se sudarila na stazi.

Wheldon, pobjednik ovogodišnje utrke Indianapolis 500, izgubio je život nakon što je njegovo vozilo udarilo u drugo, te uletjelo u ogradu tokom nedjeljnog takmičenja. Ovaj 33-godišnjak, čija je karijera u IndyCaru počela 2002. godine, bio je prvak takmičenja 2005. kada je također bio najbrži na Indy 500.

Kao iz filma

Još tri vozača, uključujući Willa Powera, jednog od kandidata za ovogodišnju titulu, povrijeđena su u nesreći. Wheldon je sa staze helikopterom prebačen u Univerzitetski klinički centar u Las Vegasu. Dva sata kasnije objavljena je vijest o njegovoj smrti.

„IndyCar je veoma tužan što mora objaviti da je Dan Wheldon podlegao teškim povredama. Naše misli i molitve su uz njegovu porodicu. IndyCar, vozači i vlasnici su odlučili da okončaju utrku“,  kazao je Randy Bernard, izvršni direktor IndyCara.

U čast poginulog, vozači su sudjelovali u petokružnom odavanju počasti na stazi. IndyCar nije zabilježio pogibiju od 2006. kada je tokom jutarnjeg zagrijavanja u Homesteadu život izgubio Paul Dana.

Ovonedjeljni lančani sudar rezultirao je uništenim vozilima i komadima bolida na polovini najvećeg ravnog dijela staze duge 2,4 kilometra. Pokazana je crvena zastava nakon sudara dok su službe pokušavale pomoći vozačima i ukloniti vozila.

Wheldon je utrku počeo s kraja, ali je brzo popravio plasman prije sudara.

„Sve je izgledalo kao scena iz filma u kojoj režiser pokušava što gore dočarati šta se zbiva. Komadi bolida su bili na skoro cijeloj stazi, osjetio se smrad dima koji se vidio iz automobila. Vozili smo oko požara koji je izbio na mjestu sudara“, kazala je Danica Patrick.

Ogromne brzine

Vozači su bili zabrinuti zbog velikih brzina na stazi gdje su, tokom treninga, bilježene brzine od skoro 362 kilometra na sat. Njihovi strahovi su se ostvarili kada su se dva bolida sudarila, a potom udarila u zid i zaštitnu ogradu.

„Mogu vam reći da nikad nisam vidio ništa slično. Ostaci kroz koje smo vozili krug kasnije su me podsjetili na scene iz filma ‘Terminator’ ili nekog sličnog. Bilo je stražno i prvo što smo pomislili je: ‘Valjda se niko nije povrijedio’, jer su spasioci bili svuda. Ludnica“, izjavio je Ryan Briscoe.

Ovo je bila 134. utrka ove sezone za Wheldona, ali tek treći start ove sezone.

Nekadašnji svjetski prvak u Formuli 1 Jenson Button napisao je na svom Twitter profilu: „Imam mnogo uspomena na 1990-e i utrke sa Danom, istinskim borcem. Izgubili smo legendu našeg sporta, ali i odličnog čovjeka“.

„Tokom života sam vidio mnoge dobre ljude i vozače koji su nas prerano napustili. To je nesretan dio našeg sporta“, rekao je dvostruki šampion Formule 1 i pobjednik utrke Indy 500 Emerson Fittipaldi.

Vozač utrke LE Mans Chris Buncombe, koji je prisustvovao nesreći je bio šokiran i kazao kako je pogibija Wheldona „užasna vijest na trkalištu u Las Vegasu“.

Izvor: Agencije