Vettel u pohodu na nove rekorde

Vettel je ranije osvojio naslov prvaka u ovoj sezoni (EPA)

Nakon što je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 i bio predvodnik Red Bulla za koji nastupa do titule u konstruktorskoj konkurenciji, Sebastian Vettel će biti u pohodu na nekoliko pojedinačnih rekorda na utrci za Veliku nagradu Abu Dhabija ovog vikenda.

Dvostruki šampion „najbržeg cirkusa na svijetu“ u svojoj karijeri je zabilježio dva trijumfa u Abu Dhabiju, a ukoliko bude slavio i u ovu nedjelju nedostajat će mu još jedna pobjeda na posljednjem takmičenju ove sezone u Brazilu da izjednači rekord Michaela Schumachera od trinaest pobjeda u jednoj sezoni.

Ovaj 24-godišnji Nijemac bi također mogao izjednačiti i rekord sa najviše prvih startnih mjesta u sezoni (14) na stazi Yas Marina za koju kaže da mu je veoma draga uprkos žalbama da ima premalo dionica u kojima se mogu preticati oponenti.

„Staza u Abu Dhabiju je posebna“, kazao je Vettel.

Optimistični Button

„Utrka počinje u sumrak, a završava tokom noći što znači da moramo voziti s posebnim vizirima na kacigama zbog promjena svjetlosti. Drugi faktor je što vozimo u smjeru suprotnom kretanju kazaljke na satu. Staza je nalik onoj u Singapuru kada se govori o brzini, no podloga je ravnija.“

Vettel će za protivnike imati veliki broj vozača koji se žele dokazati, među kojima je i njegov klupski kolega Mark Webber koji je trenutno na četvrtom mjestu poretka vozača, ali još uvijek nije slavio ove sezone.


Razočaravajuća sezona za Schumachera [EPA]

Tu je također i McLarenov Jenson Button koji želi potvrditi drugo mjesto u ovoj sezoni. On trenutno ima 13 bodova u odnosu na trećeplasiranog vozača Ferrarija Fernanda Alonsa.

„Naš bolid bi ima odlične karakteristike za ovu stazu te sam veoma optimističan“, kazao je Button.

„Na prošloj utrci smo Vettela, iako nismo imali dovoljno snage da ga stignemo i preteknemo, natjerali da se žestoko bori za pobjedu. Više se ne možemo boriti titulu, ali zato možemo pobjediti na preostalim takmičenjima i prirediti vrhunski šou.“

Buttonov klupski kolega Lewis Hamilton, koji je prošle godine bio drugoplasirani u Abu Dhabiju, nada se da pobjeda na stazi Yas Marina ovog vikenda može umanjiti negativnosti ove sezone koja mu je donijela nekoliko grešaka i svađu sa Ferrarijevim vozačem Felipeom Massom.

Prošlomjesečna Velika nagrada Indije je tipični pokazatelj teške sezone za Hamiltona.

Vrhunski šou

On je kažnjen sa za tri mjesta lošijom startnom pozicijom od izborene jer je ignorirao žute zastave koje su upozoravale vozače da uspore tokom treninga, da bi se tokom same utrke sudario s Massom, po treći put u četiri posljednje utrke.

„Imamo sve razloge da budemo samopouzdani u Abu Dhabiju“, kazao je Hamilton.

„Ova staza potpuno odgovara karakteristikama našeg vozila. Još uvijek sam odlučan da okončam sezonu s pobjedama. Ove godine sam pobijedio na dvije utrke i volio bih da udvostručim taj broj do kraja godine.“

Schumacher i Alonso, koji su zajedno osvojili devet naslova svjetskih prvaka, pokušati će spasiti nešto ponosa na kraju, za njih razočaravajuće, sezone.

Izvor: Agencije