FAO: Neznatno poskupljenje hrane zbog rasta cijena mesa, ulja i žitarica

FAO indeks cijena hrane u aprilu je iznosio 119,1 poen, što je za 0,3 posto više nego u martu i za 9,6 posto niže nego u aprilu prošle godine.

Rast cijena mesa, biljnih ulja i žitarica prevazišao je smanjenje cijena šećera i mliječnih proizvoda (Paul Childs / Reuters)

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda neznatno je porasla u aprilu, zato što je rast cijena mesa, biljnih ulja i žitarica prevazišao smanjenje cijena šećera i mliječnih proizvoda, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda, u aprilu je iznosio 119,1 poen, što je za 0,3 posto više nego u martu i za 9,6 posto niže nego u aprilu prošle godine, napominje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Nakon tri mjeseca opadanja cijene žitarica su u aprilu porasle za 0,3 procenta u odnosu na mart.

Svjetske izvozne cijene pšenice stabilizovane su u aprilu, zato što je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadjačala strah zbog nepovoljnih uvjeta za usjeve u dijelovima Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, napominje FAO.

Izvozne cijene kukuruza su porasle pod utjecajem velike potražnje usljed logističkih problema izazvanih oštećenjem infrastrukture u Ukrajini i zabrinutosti zbog proizvodnje u Brazilu uoči glavne žetve.

Pad cijena šećera i mliječnih proizvoda

FAO indeks cijena riže opao je za 1,8 posto u aprilu u odnosu na mart, kada su cijene biljnih ulja porasle za 0,3 posto, čime su dostigle najvišu cijenu u proteklih 13 mjeseci.

Više cijene suncokretovog i ulja od uljane repice neutralisale su nešto niže cijene palminog i sojinog ulja.

FAO indeks cijena mesa je u aprilu porastao za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, budući da su međunarodne cijene živinskog, goveđeg i ovčijeg mesa porasle.

U aprilu su cijene šećera opale za 4,4 posto u odnosu na mart, dok je FAO indeks cijena šećera za 14,3 posto niži u poređenju s aprilom 2023. godine, što je izazvano uspješnijom proizvodnjom u Indiji i na Tajlandu, kao i poboljšanjem vremenskih uvjeta u Brazilu.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda opao je za 0,3 posto, čime je okončano šestomjesečno uzastopno povećanje potražnje za obranim mlijekom u prahu i nižim svjetskim cijenama sira.

Izvor: Agencije