Erdogan: Obustavljena trgovina s Izraelom vrijedna 9,5 milijardi dolara

„Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake”, kazao je turski lider.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz tvrdi da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 'prekršio sporazume (između Izraela i Turske), blokirajući izraelski uvoz i izvoz u lukama' (Ahmad Al-Rubaye / Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako njegova država ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara, javlja agencija Anadolija.

Nakon molitve petkom (džuma-namaz) u istanbulskoj džamiji Cilehane na Uskudaru, Erdogan je u obraćanju novinarima kazao da je neprihvatljivo to što Izrael čini i što je u napadima do sada ubijeno približno 40.000 Palestinaca.

„Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake”, kazao je Erdogan.

Razgovori s Netanyahuom

Podsjetivši kako su neke opozicijske stranke zlonamjerno u predizbornoj kampanji kritizirale odnose Turske i Izraela, Erdogan je kazao da su bez naglih poteza i uz dobro promišljanje zaustavili trgovinu.

„Izbori su sada završeni i mi smo poduzeli ovaj korak. Razgovarali smo o tim izraelskim pristupima prije nego što su ovi događaji počeli, odnosno nisam održao sastanak s (izraelskim premijerom Benjaminom) Netanyahuom u Americi tek onako. Mogli su se poduzeti neki koraci između Turske i Izraela, ali on je, nažalost, pokazao tu okrutnost prema djeci, ženama i starcima Palestine”, kazao je Erdogan.

Ističući kako cijeli Zapad radi za Izrael, posebno SAD, Erdogan je kazao da je tim zapadnjačkim resursima i izraelskim bombama na smrt osuđen nevini i siromašni narod Palestine.

„Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili”, zaključio je Erdogan.

Obustavljene sve transakcije

Turska je obustavila sav izvoz i uvoz s Izraelom, potvrdilo je ranije Tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog “pogoršanje humanitarne tragedije” na palestinskim teritorijima.

“Izvozne i uvozne transakcije povezane s Izraelom obustavljene su, a to se odnosi na sve vrste proizvoda”, saopštilo je Tursko ministarstvo trgovine, piše Reuters, prenosi Hina.

“Turska će strogo i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok Izraelska vlada ne omogući nesmetan i dostatan protok humanitarne pomoći u Gazu”, dodaje se u saopštenju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je ranije da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “prekršio sporazume (između Izraela i Turske), blokirajući izraelski uvoz i izvoz u lukama”.

Izrael želi ‘stvoriti alternative trgovini s Turskom’

Šef izraelske diplomatije rekao je da želi “stvoriti alternative trgovini s Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja”.

Tursko ministarstvo trgovine nije preciziralo utječe li odluka Ankare na izvoz azerbejdžanske nafte u Izrael preko turske luke Ceyhan na jugu.

Kao odgovor na rat u Gazi i rastući bijes među turskim stanovništvom protiv održavanja trgovinskih odnosa s Izraelom, Turska je početkom aprila ograničila izvoz u Izrael mnogih roba, uključujući proizvode od čelika, željeza i aluminija.

Izvor: Agencije