Štrajkovi paralizirali saobraćaj u Njemačkoj

Pregovori su prekinuti prošlog vikenda zbog svađe oko skraćivanja radne sedmice za mašinovođe.

Peron na berlinskom Alexanderplatzu tokom štrajka njemačkog sindikata mašinovođa GDL koji zahtijevaju povećanje plata i kraću radnu sedmicu (Liesa Johannssen / Reuters)

Kombinacija štrajka mašinovođa, sigurnosnog osoblja na aerodromima i osoblja Lufthanse paralizirala je željeznički i zračni saobraćaj u Njemačkoj.

Štrajk mašinovođa Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB) u putničkom saobraćaju počeo je rano ujutro i trebao bi trajati do petka u 13:00 sati. Vozovi u teretnom saobraćaju ne voze od srijede, prenosi Hina.

Prekid rada pogađa ne samo putnike u međugradskom i međunarodnom saobraćaju, nego i one koji odlaze na posao s obzirom na to da su štrajkom željezničara obuhvaćene i mreže gradskih i prigradskih vozova.

Prema nužnom redu vožnje, trenutno saobraća 20-ak posto vozova na međugradskim linijama, a DB je i ubacio dodatne vagone kako bi svaki voz mogao prevesti što više putnika. Radi se o petom štrajku u aktualnom krugu pregovora sindikata GDL i DB-a oko kolektivnih ugovora koji su počeli još u novembru prošle godine.

Pregovori su prekinuti prošlog vikenda zbog svađe oko skraćivanja radne sedmice za mašinovođe. GDL želi smanjenje sedmičnog radnog vremena s 38 na 35 sati uz punu platu.

Kritika na račun sindikata

Predsjednik sindikata GDL, Claus Weselsky je najavio kako i od sljedeće sedmice prijete štrajkovi koji neće biti najavljivani. U tom slučaju DB neće biti u stanju organizirati nužni red vožnje.

Weselsky se zbog svoje ustrajnosti na maksimalnim zahtjevima sve više nalazi na udaru politike i ekonomije, posebno nakon što je u javnost procurila informacija da je DB spreman na 36-satnu radnu sedmicu uz punu platu što je Weselsky odbio.

“Mora se pronaći rješenje koje ne bi tako radikalno išlo na štetu drugih. Moje razumijevanje za borbu mašinovođa je pri kraju”, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck.

Zbog štrajka željezničara se bilježe i povećane gužve na prometnicama širom Njemačke, a samo na zapadu Njemačke, oko Koelna i Rurske oblasti, zabilježeno je više od 50 zastoja s preko 250 kilometara dugim kolonama.

Problemi aerodroma u Frankfurtu

Istovremeno uz štrajk mašinovođa u jednodnevni štrajk su stupili i radnici osiguranja na nekoliko aerodroma, kao i osoblje Lufthanse na zemlji, čiji bi štrajk trebao trajati i u petak.

Štrajkom je najjače pogođen aerodrom u Frankfurtu koji je zatvorio vrata za putnike i obavlja minimum tranzitnih letova. Prema informacijama Udruženja aerodroma Njemačke (ADV), štrajkom je pogođeno najmanje 250.000 putnika.

Štrajkovi pogađaju i posjetitelje najvećeg svjetskog sajma turizma ITB koji završava u četvrtak, ali su mnogi izlagači već u srijedu napustili skup u Berlinu.

Predsjednik ekonomskog instituta Ifo, Clemens Fuest rekao je za javni servis ARD kako je ovaj masovni štrajk dodatni negativni faktor za oslabljeni ekonomski rast u Njemačkoj. Prema njegovim riječima, zbog recesije u koju njemačka ekomomija “klizi”, partneri u pregovorima oko kolektivnih ugovora bi trebali pokazati više spremnosti na kompromis. Mnogi u rigidnom stavu sindikata GDL vide borbu za prevlast sindikata unutar željezničkog sektora.

Relativno mali GDL strahuje za svoje pozicije u konkurenciji s EVG-om, sindikatom koji okuplja mnogo više zaposlenih i koji u pravilu bez problema pregovara s upravom DB-a.

Izvor: Agencije