Zbog neisplaćivanja zaostalih plaća zenički rudari izlaze na protest

Zeničkim rudarima, koji su još 6. marta stupili u radnički neposluh, trebaju biti isplaćene dvije zaostale plaće – za januar i februar kao i naknade za topli obrok za ta dva mjeseca.

Uskoro bi se trebalo znati ima li ekonomske opravdanosti da se nastavi eksploatacija uglja ili će biti zatvoren i pogon 'Raspotočje' (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu će, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja (RMU) Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku plaću.

Protest će biti organiziran u skladu s prošlosedmičnim zaključkom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu. Na protestu će, prema riječima predsjednika sindikata Sinana Husića, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Husić ističe kako su i u utorak, još jednom, uputili dopis na adrese Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Elektroprivrede BiH i menadžmenta RMU Zenica, u kojim ih podsjećaju da je već prošlo dovoljno vremena od sastanka u Kaknju. Na tom sastanku, održanom 14. marta, dogovoreno je da se nađe zakonski način za isplatu plaća rudarima Zenice.

„Osnovni zahtjev na protestu bit će isplata plaća za januar i februar, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima“, kazao je Husić. Dodao je i kako će se od nadležnih tražiti konačna odluka o statusu zeničkog rudnika.

Ostao još samo jedan pogon

Proizvodnja na površinskim kopovima Rača i Mošćanica zeničkog rudnika obustavljena je prije nekoliko decenija. Prije nekoliko godina zatvoren je i jamski pogon Stranjani, dok je u maju prošle godine obustavljena proizvodnja i u pogonu Stara jama.

Proizvodnja se proteklih manje od godinu dana, ali uz česte obustave rada, odvijala samo u pogonu Raspotočje, koji se od decembra prošle godine susreće s velikim problemima u proizvodnji, odnosno na „širokom čelu“, jer su prošlogodišnje obustave rada prouzrokovale visoke jamske pritiske te obrušavanje krovine.

Zenički rudnik, krajem prošle i početkom ove godine, počeo je s realizacijom Programa reorganizacije i restrukturiranja poslovanja, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, a u okviru kojeg je 200-ak rudara napustilo kompaniju (kroz odlazak u penziju, dobrovoljni odlazak ili proglašenje tehnološkim viškom).

Uskoro bi se trebao i dobiti odgovor hoće li se nastaviti s realizacijom tog programa, odnosno ima li ekonomske opravdanosti da se nastavi eksploatacija uglja ili će biti zatvoren i pogon Raspotočje, javlja Fena.

Izvor: Agencije