Najviše stranih radnika u Hrvatskoj dolazi iz Nepala

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. februara ove godine izdan je državljanima Nepala – 7.038, iza kojih slijede oni iz Bosne i Hercegovine – 6.039, Indije – 3.469, Srbije – 3.317…

Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj je izdano u graditeljstvu te u turizmu i ugostiteljstvu (Patrik Macek / Pixsell)

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na domaćem tržištu, u Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj stranih radnika. Dok su u prošlog godini bili najbrojniji oni iz Bosne i Hercegovine te Srbije, od početka ove godine su to radnici iz Nepala.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, u prva dva mjeseca ove godine u toj državi je izdano 32.725 dozvola za boravak i rad, od kojih najviše u graditeljstvu (12.792), zatim u turizmu i ugostiteljstvu (8.088), industriji (4.430), prometu i vezama (2.442) i trgovini (1.183), prenosi Fena.

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. februara ove godine izdan je državljanima Nepala – 7.038, iza kojih slijede oni iz Bosne i Hercegovine – 6.039, Indije – 3.469, Srbije – 3.317, Filipina – 2.936, Bangladeša – 2.272 te Sjeverne Makedonije, Kosova, Turske i Uzbekistana.

Najviše dozvola u graditeljstvu, turizmu, ugostiteljstvu

S obzirom na to da su u prošloj godini najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj bili oni iz Bosne i Hercegovine, a zatim Srbije, Nepala i Indije, može se primijetiti da su od početka ove godine Nepalci pretekli radnike iz Bosne i Hercegovine, a da su Indijci nadmašili građane Srbije.

Kada su u pitanju djelatnosti, i u prošloj kao i na početku ove godine, najviše dozvola za boravak i rad izdano je u graditeljstvu te u turizmu i ugostiteljstvu.

Dok bosanskohercegovački radnici odlaze na rad u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje, manjak radne snage na tržištu Bosne i Hercegovine primorao je poslodavce na druge načine pronalaska radnika i uvoz radne snage. Za sada se to najviše odnosi na sektore građevine i proizvodnje.

Prema informacijama s kojima raspolažu agencije za zapošljavanje iz Bosne i Hercegovine i u razgovorima s poslodavcima, najčešće su potrebni profili građevinskih radnika, a zemlje iz kojih najčešće dolaze su Turska, Bangladeš, Indija i Filipini.

Izvor: Agencije