OPEC i IEA u raskoraku u procjenama potražnje za naftom

Reutersova analiza mjesečnih izvještaja IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjem februaru.

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom (REUTERS/David McNew//File Photo)

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje, prenosi Hina.

U februaru IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 miliona barela dnevno. OPEC je pak u izvještaju za februar procijenio da će porasti za 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, napominje Reuters.

“IEA je uvjerena da će energetska tranzicija snažno ubrzati”, objašnjava Neil Atkinson, nekadašnji čelnik IEA-inog Odjela za tržište nafte.

“I jedni i drugi zaglavili su u tim procjenama i zato vidimo ogroman jaz u prognozama potražnje”, dodao je Atkinson.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u razdoblju od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Razdoblje je moralo biti dovoljno dugo kako bi se izvukli pouzdani zaključci, objašnjava Reuters.

Ekstremne oscilacije potražnje

Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su pak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje, počevši od finansijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njenog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvještaja IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjem februaru.

IEA je na upit Reutersa zašto se prognoze za 2024. toliko razlikuju i smatra li svoju tačnijom od OPEC-ovih odgovorila da usporavanje potražnje u ovoj godini zapravo predstavlja povratak trendu iz pretpandemijskog razdoblja, dodajući da je usporavanje vidljivo već u podacima o isporuci nafte.

“Očekujemo da će (taj trend) nastaviti u ovoj godini, s pokazateljima mobilnosti koji navode na zaključak o stabilizaciji cestovnog i zračnog prometa”, objavila je IEA. Dodali su da ne mogu komentirati prognoze drugih organizacija.

OPEC je na ista pitanja odgovorio da je njegova prognoza rasta potražnje u 2023, od 2,5 miliona barela dnevno, tek nešto niža od prvobitne procjene iz jula 2022.

OPEC i IEA ne slažu se ni u srednjoročnim procjenama

“Bili smo vrlo konzistentni u procjeni naftne potražnje u 2023. Mnogi drugi prognostičari krenuli su s niskom procjenom za 2023. koju su potom stalno revidirali”, saopćio je sekretarijat OPEC-a u Beču ne komentirajući procjene za 2024. godinu.

OPEC i IEA ne slažu se ni u srednjoročnim procjenama. IEA predviđa da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac do 2030. godine budući da se svijet okreće čišćim gorivima. OPEC se ne slaže.

Udruženje proizvođača potvrdilo je prognozu za razdoblje do 2045, prema kojoj potražnja neće dosegnuti vrhunac ni u toj dugoročnoj perspektivi zbog očekivanog rasta u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OPEC očekuje i “otpor nekim mjerama svođenja emisije neto na nulu” iz početne faze tog procesa.

IEA, savjetodavna agencija OECD-a za energetiku, pomakla je pak fokus sa sigurnosti opskrbe naftom i plinom na zalaganje za obnovljive izvore energije i mjere zaštite klime.

Neke članice OPEC-a smatraju da je agencija zato izgubila status nepristranog autoriteta.

Članice OPEC-a ovise o prihodima od fosilnih goriva

“Napustili su ulogu prognostičara i analitičara tržišta i počeli se baviti zagovorom određene politike”, rekao je u septembru ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman.

Članice IEA-e većinom su veliki potrošači energije, a njihove vlade u velikom su broju odlučile ubrzati razvoj obnovljive energije kako bi se brže pomakle prema ekonomiji s niskom razinom ugljika i očekuju da će im IEA pokazati kako postići taj cilj, rekli su analitičari.

Članice OPEC-a ovise pak o prihodima od fosilnih goriva pa se sučeljavaju s potencijalno katastrofalnim ekonomskim posljedicama u slučaju naglog napuštanja nafte.

Reuters je prikupio i procjene 26 analitičara banaka i savjetodavnih kompanija o rastu potražnje u 2024. godini. Medijan njihovih procjena iznosi 1,3 miliona barela dnevno, što je bliže IEA-inoj procjeni.

Od 20 odgovora analitičara na pitanje hoće li potražnja dosegnuti vrhunac do 2030. godine, njih 12 odgovorilo je negativno, što navodi na zaključak da naginju OPEC-ovoj procjeni.

Izvor: Agencije