Zbog napada Husa brodarske kompanije izbjegavaju Crveno more

Jemenski Husi ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Napadi predstavljaju značajan međunarodni problem, požalile su se u zajedničkoj izjavi vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD (EPA)

Grupa od 18 logističkih kompanija ne plovi Crvenim morem zbog napada na trgovačke brodove i preusmjerava ih na alternativnu rutu oko Afrike, objavila je Međunarodna pomorska organizacija (IMO).

„Značajan broj kompanija već je preusmjerio brodove na rutu oko Rta dobre nade kako bi se napadi prorijedili i, naravno, kako bi se ublažio (njihov) utjecaj, posebno na pomorce“, rekao je Arsenio Dominguez, generalni sekretar IMO-a, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Jemenski Husi ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze. SAD je u međuvremenu oformio međunarodnu koaliciju koja bi trebala garantirati sigurnost plovidbe, prenosi dpa.

Napadi predstavljaju značajan međunarodni problem, požalile su se u zajedničkoj izjavi vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana.

Udvostručeni iznosi vozarina

Preusmjeravanje preko Rta dobre nade povećava troškove i odgađa dostavu robe za nekoliko sedmica. Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. januara udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Vozarina na ruti Azija – zapadni Mediteran iznosit će 6.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, piše u obavijesti objavljenoj na web stranici CMA GMA. Na početku godine iznosila je dvostruko niže, odnosno 3.000 dolara.

Podigli su i vozarine na ruti prema Jadranu, na 6.100 dolara po kontejneru od 40 stopa, i prema istočnom Mediteranu, na 6.200 dolara. Vozarina na ruti prema Crnom moru iznosi sada 6.300 dolara, preno Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada